Arkusz Excela do szacowania °Blg ze składników fermentowalnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

    Arkusz Excela do szacowania °Blg ze składników fermentowalnych

    Przedstawiam nic odkrywczego, czego nie możnaby znaleźć w BeerSmith, BrewTarget lub innych popularnych programach. Celem akrusza było rozwikłanie tajemnicy - czemu oba wcześniej wymienione programy liczą OG inaczej i który z nich jest bliżej prawdy.

    Używając stosunkowo prostych formuł i starając się jak najmniej zaokrąglać otrzymałem wyniki bliźniacze z BeerSmithem. Nie wiem, czy komuś się to przyda, ale wrzucę do analizy. Mile widziane komentarze.
    Attached Files
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Ja się przyczepię – z punktu widzenia optymalizacji kodu w G4:G16 jest o jeden nawias za dużo, a 259*0,999 można zastąpić przez 258,741.

    Ale tak na oko, wynik wygląda na sensowny.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • copytko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 46

      #3
      Dzięki za uwagi.

      259*0,999 jest zostawione specjalnie, by ktoś (lub ja po dłuższym czasie) na podstawie formuły mógł dojść do tego, skąd wyniki obliczeń się biorą.

      Właśnie zobaczyłem także, że Excel w niektórych wersjach po prostu nie wyświetla nic tam, gdzie powinny być wyniki obliczeń w kolumnie G, poprawiłem to w wersji 1.1 i wrzuciłem do tego posta.
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X