Czy APA powinien (powinna) być chmielona na zimno?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    Czy APA powinien (powinna) być chmielona na zimno?

    Planuję zrobić swoje pierwsze APA – na Zeusie (15 g. - 60 min), Cascade (25 g. - 10 min) i Amarillo (25 g. - 0 min). Czy powinienem jeszcze któryś z tych dwóch ostatnich chmieli wrzucić do chmielenia na zimno? (a jeżeli tak to ile i na ile?)

    Lubię te owocowe aromaty, ale nie chciałbym przedobrzyć i zrobić AIPA (to następnym razem ).
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Nie zaszkodzi, dużo tego chmielu nie masz. Ja bym dał ze 2g / litr.
    Last edited by zgoda; 2013-11-26, 10:05.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Patrząc po komercyjnych przykładach to sprawa dry hoppingu w APA jest opcjonalna. Te pierwsze interpretacje z USA jak np. Sierra Nevada Pale Ale nie były chmielone na zimno, natomiast im bliżej współczesności tym więcej odnotowanych przykładów takiego chmielenia

      Comment

      • ksieciuniu
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 157

        #4
        Ostatecznie pewnie dodam na zimną po 15-20 g. Cascade i Amarillo (granulat w podwójnych muślinowych woreczkach)
        Na ile czasu najlepiej, żeby wyciągnąć to co najlepsze i przy okazji nic więcej?
        Trzy dni, cztery, siedem?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X