Witajcie, nie wiedziałem gdzie dokładnie zamieścić mój temat dlatego zdecydowałem się tutaj. Chciałbym zacząć robić domowe piwo, ale nie jestem w 100% przekonany czy idę dobrą drogą. Chciałbym postępować wg. instrukcji tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=oyQm9gf-QPA .
I teraz pytania:
1. Planuję kupić:
- Fermentator 33l z kranikiem
- Fermentator 33l z rurką fermentacyjną (czy tam zaworem wodnym)
- ekstrakt słodowy (mam na oku taki 50% glukozy i 50% ekstraktu, ale nie wiem czy to dobra opcja niż czysty ekstrakt)
- Łyga piwowarska (nie z drewna)
- Kapslownica (myślałem nad tańszą przy użyciu młotka, ale podobno jest niedokładna i butelki pękają nawet z ręcznikiem)
- Kapsle 50 szt
- Butelki 0,5l
- Brew-kit "Piwo Domowe - jasne" (tak się nazywa i kosztuje ok. 40zł), myślałem także nad Cooperem jasnym. Ale już sam nie wiem.
- Drożdże suche Mauribrew Lager
- Areometr
- Termometr ciekłokrystaliczny
- wężyk sylikonowy 1m do rozlewu
- Termometr piwowarski
- Glukoza krystaliczna 200g
Czy wystarczy? A może coś jest niepotrzebne?
2. Odkażanie, czytałem o tym i nie jestem przekonany czy używać wrzątku czy pirosiarczanu. Co polecacie na początek?
3. "Zagazowanie piwa" można zrobić tak jak na filmie, że wymieszać piwo z glukozą i potem butelkować czy wsypywać glukoze bezpośrednio do butelek i kapslować?
I teraz pytania:
1. Planuję kupić:
- Fermentator 33l z kranikiem
- Fermentator 33l z rurką fermentacyjną (czy tam zaworem wodnym)
- ekstrakt słodowy (mam na oku taki 50% glukozy i 50% ekstraktu, ale nie wiem czy to dobra opcja niż czysty ekstrakt)
- Łyga piwowarska (nie z drewna)
- Kapslownica (myślałem nad tańszą przy użyciu młotka, ale podobno jest niedokładna i butelki pękają nawet z ręcznikiem)
- Kapsle 50 szt
- Butelki 0,5l
- Brew-kit "Piwo Domowe - jasne" (tak się nazywa i kosztuje ok. 40zł), myślałem także nad Cooperem jasnym. Ale już sam nie wiem.
- Drożdże suche Mauribrew Lager
- Areometr
- Termometr ciekłokrystaliczny
- wężyk sylikonowy 1m do rozlewu
- Termometr piwowarski
- Glukoza krystaliczna 200g
Czy wystarczy? A może coś jest niepotrzebne?
2. Odkażanie, czytałem o tym i nie jestem przekonany czy używać wrzątku czy pirosiarczanu. Co polecacie na początek?
3. "Zagazowanie piwa" można zrobić tak jak na filmie, że wymieszać piwo z glukozą i potem butelkować czy wsypywać glukoze bezpośrednio do butelek i kapslować?
Comment