Szukam i nie mogę znaleźć - jaki jest poziom alfakwasów w dzikim chmielu? Może ktoś trafił taką informację i mógłby się nią podzielić?
Ile alfakwasów w dzikim chmielu?
Collapse
X
-
Bez analizy laboratoryjnej nie da się tego określić. Tak samo zresztą jak z hodowlanym.
-
-
Ale jakim dzikim chmielu - gdzie rosnącym, jaka była pierwotna odmiana prze zdziczeniem i zapewne wiele innych pytań...
Zaryzykuję tezę, że mniejsza niż w odmianie przed zdziczeniem, gdyż to raczej alfa kwasy są elementem selekcji w odmianach chmielu i zapewne prostsze jest ich "podbijanie" niż eliminacja...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Iron, zlituj się ....
Pytam o o naturalny chmiel, a nie zdziczałą odmianę uprawną. Jakiś poziom w pewnym zakresie jest chyba znany bez badań laboratoryjnych. K...a, czy tu nikt nie ptorafi odpowiedzieć na proste pytanie, tylko zaczyna się tworzenie i walka z niemałymi trudnościami? Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.
Comment
-
-
Nie wściekaj się. Nikt nie wie, i możesz być pewny, że jak mówi że wie, to nie wie o czym mówi. To się będzie wahać od rośliny do rośliny.
Widziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziIron, zlituj się ....
Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziWidziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.
Na pewno ktoś wie, ale nie będę jechał do Instytutu Botaniki UWr. tylko po to, żeby się o to zapytać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA czemu się dziwisz? Basik Ci odpowiedział ile sami użyli. W przepisach amerykańskich też widziałeś ile. Ile osób w Polsce warzy piwo dyniowe?
1,5 g cynamon
1 g imbir
0,5 g ziele angielskie
0,5 g gałka muszatołowa
0,5 g goździki.
Aromat bardzo delikatny, ale wyraźny. W smaku nieznaczna, ale wyczuwalna piekąca goryczka imbiru i gałki muszkatołowej. wniosek - dla aromatu trochę za mało przypraw, ale dla smaku gałki i imbiru za dużo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie można tak od razu odpowiedzieć? O to mi właśnie chodzi.
Comment
-
-
Będzie to zupełny offtop bo przecież nie odpowiem ile AA ale takie coś zrobiłem i z tego co pamiętam jak się już nadało do spróbowania to było niezbyt mocno nachmielone.
http://browar.biz/forum/showthread.php?p=622766#post622766"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziJak dla mnie to nie są dane na których można się oprzeć przy warzeniu piwa.
Comment
-
-
No nie napisałeś. Pewnie sobie zinterpretowałem na wyrost.
Comment
-
-
Zgadza się. Interesuje mnie to w kontekście rekonstrukcji piw średniowiecznych i nieco późniejszych. W podręcznikach z przełomu XVIII i XIX w. podawane ilości chmielu są olbrzymie (po 5 - 10 g na litr), a piwa te były ogólnie rzecz biorąc słabiej chmielone niż współczesne. Punktem wyjścia jest więc zawartość alfakwasów w dostępnym wówczas chmielu - czyli dzikim, lub uprawianym, lecz bez zabiegów genetycznych, polegających na doborze odmian o większej zawartości alfakwasów. Pierwsza znana nam, wyselekcjonowana odmiana chmielu uprawnego to Goldings, powstała w Anglii pod koniec XVIII w.
Swoją drogą we wszystkich znalezionych przez mnie tekstach o chmielu jako roślinie, podaje się zawartość żywic ogólnie, natomiast zawartość alfakwasów tylko dla odmian handlowych. A niby w internecie wszystko jest.Last edited by Krzysiu; 2013-12-18, 08:00.
Comment
-
-
W Wielkiej Brytanii pod koniec XIX wieku nachmielenie dochodziło do 30 g / litr w przypadku najmocniejszych piw (XXXX i KKKK).
Comment
-
Comment