Ile alfakwasów w dzikim chmielu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Ile alfakwasów w dzikim chmielu?

    Szukam i nie mogę znaleźć - jaki jest poziom alfakwasów w dzikim chmielu? Może ktoś trafił taką informację i mógłby się nią podzielić?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Bez analizy laboratoryjnej nie da się tego określić. Tak samo zresztą jak z hodowlanym.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #3
      Ale jakim dzikim chmielu - gdzie rosnącym, jaka była pierwotna odmiana prze zdziczeniem i zapewne wiele innych pytań...

      Zaryzykuję tezę, że mniejsza niż w odmianie przed zdziczeniem, gdyż to raczej alfa kwasy są elementem selekcji w odmianach chmielu i zapewne prostsze jest ich "podbijanie" niż eliminacja...
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Iron, zlituj się ....
        Pytam o o naturalny chmiel, a nie zdziczałą odmianę uprawną. Jakiś poziom w pewnym zakresie jest chyba znany bez badań laboratoryjnych. K...a, czy tu nikt nie ptorafi odpowiedzieć na proste pytanie, tylko zaczyna się tworzenie i walka z niemałymi trudnościami? Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Nie wściekaj się. Nikt nie wie, i możesz być pewny, że jak mówi że wie, to nie wie o czym mówi. To się będzie wahać od rośliny do rośliny.

          Widziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Iron, zlituj się ....

            Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.
            A czemu się dziwisz? Basik Ci odpowiedział ile sami użyli. W przepisach amerykańskich też widziałeś ile. Ile osób w Polsce warzy piwo dyniowe?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              Widziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.
              Nie można tak od razu odpowiedzieć? O to mi właśnie chodzi.

              Na pewno ktoś wie, ale nie będę jechał do Instytutu Botaniki UWr. tylko po to, żeby się o to zapytać.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              A czemu się dziwisz? Basik Ci odpowiedział ile sami użyli. W przepisach amerykańskich też widziałeś ile. Ile osób w Polsce warzy piwo dyniowe?
              Dziwię się, bo zadałem precyzyjne pytanie o masę w gramach. Z kilkunastu odpowiedzi, które uzyskałem, ani jedna nie była na temat, w zamian dowiedziałem się, że łyżeczka też jest fajna. Ja mogę odpowiedzieć, ile dałem do swojego - dwukrotnie, na początek i koniec gotowania:
              1,5 g cynamon
              1 g imbir
              0,5 g ziele angielskie
              0,5 g gałka muszatołowa
              0,5 g goździki.
              Aromat bardzo delikatny, ale wyraźny. W smaku nieznaczna, ale wyczuwalna piekąca goryczka imbiru i gałki muszkatołowej. wniosek - dla aromatu trochę za mało przypraw, ale dla smaku gałki i imbiru za dużo.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie można tak od razu odpowiedzieć? O to mi właśnie chodzi.
                Jak dla mnie to nie są dane na których można się oprzeć przy warzeniu piwa.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Może zrobić 2 herbatki z 2g lubelskiego i 2g dzikiego i porównać goryczkę smakowo, do tego może trzecia z Marynki dla porównania. Błąd co prawda z ~ 30% ale zawsze jakaś informacja. Czy jakieś alfa dzikus ma.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Będzie to zupełny offtop bo przecież nie odpowiem ile AA ale takie coś zrobiłem i z tego co pamiętam jak się już nadało do spróbowania to było niezbyt mocno nachmielone.

                    http://browar.biz/forum/showthread.php?p=622766#post622766
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak dla mnie to nie są dane na których można się oprzeć przy warzeniu piwa.
                      A czy ja gdzieś napisałem, że chcę warzyć piwo z dzikim chmielem?

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        No nie napisałeś. Pewnie sobie zinterpretowałem na wyrost.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Zgadza się. Interesuje mnie to w kontekście rekonstrukcji piw średniowiecznych i nieco późniejszych. W podręcznikach z przełomu XVIII i XIX w. podawane ilości chmielu są olbrzymie (po 5 - 10 g na litr), a piwa te były ogólnie rzecz biorąc słabiej chmielone niż współczesne. Punktem wyjścia jest więc zawartość alfakwasów w dostępnym wówczas chmielu - czyli dzikim, lub uprawianym, lecz bez zabiegów genetycznych, polegających na doborze odmian o większej zawartości alfakwasów. Pierwsza znana nam, wyselekcjonowana odmiana chmielu uprawnego to Goldings, powstała w Anglii pod koniec XVIII w.

                          Swoją drogą we wszystkich znalezionych przez mnie tekstach o chmielu jako roślinie, podaje się zawartość żywic ogólnie, natomiast zawartość alfakwasów tylko dla odmian handlowych. A niby w internecie wszystko jest.
                          Last edited by Krzysiu; 2013-12-18, 08:00.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            W Wielkiej Brytanii pod koniec XIX wieku nachmielenie dochodziło do 30 g / litr w przypadku najmocniejszych piw (XXXX i KKKK).
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X