Szukam i nie mogę znaleźć - jaki jest poziom alfakwasów w dzikim chmielu? Może ktoś trafił taką informację i mógłby się nią podzielić?
Ile alfakwasów w dzikim chmielu?
Collapse
X
-
Bez analizy laboratoryjnej nie da się tego określić. Tak samo zresztą jak z hodowlanym. -
Ale jakim dzikim chmielu - gdzie rosnącym, jaka była pierwotna odmiana prze zdziczeniem i zapewne wiele innych pytań...
Zaryzykuję tezę, że mniejsza niż w odmianie przed zdziczeniem, gdyż to raczej alfa kwasy są elementem selekcji w odmianach chmielu i zapewne prostsze jest ich "podbijanie" niż eliminacja...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Iron, zlituj się ....
Pytam o o naturalny chmiel, a nie zdziczałą odmianę uprawną. Jakiś poziom w pewnym zakresie jest chyba znany bez badań laboratoryjnych. K...a, czy tu nikt nie ptorafi odpowiedzieć na proste pytanie, tylko zaczyna się tworzenie i walka z niemałymi trudnościami? Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.Comment
-
Nie wściekaj się. Nikt nie wie, i możesz być pewny, że jak mówi że wie, to nie wie o czym mówi. To się będzie wahać od rośliny do rośliny.
Widziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.Comment
-
Comment
-
Na pewno ktoś wie, ale nie będę jechał do Instytutu Botaniki UWr. tylko po to, żeby się o to zapytać.
1,5 g cynamon
1 g imbir
0,5 g ziele angielskie
0,5 g gałka muszatołowa
0,5 g goździki.
Aromat bardzo delikatny, ale wyraźny. W smaku nieznaczna, ale wyczuwalna piekąca goryczka imbiru i gałki muszkatołowej. wniosek - dla aromatu trochę za mało przypraw, ale dla smaku gałki i imbiru za dużo.Comment
-
Comment
-
Będzie to zupełny offtop bo przecież nie odpowiem ile AA ale takie coś zrobiłem i z tego co pamiętam jak się już nadało do spróbowania to było niezbyt mocno nachmielone.
http://browar.biz/forum/showthread.php?p=622766#post622766"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No nie napisałeś. Pewnie sobie zinterpretowałem na wyrost.Comment
-
Zgadza się. Interesuje mnie to w kontekście rekonstrukcji piw średniowiecznych i nieco późniejszych. W podręcznikach z przełomu XVIII i XIX w. podawane ilości chmielu są olbrzymie (po 5 - 10 g na litr), a piwa te były ogólnie rzecz biorąc słabiej chmielone niż współczesne. Punktem wyjścia jest więc zawartość alfakwasów w dostępnym wówczas chmielu - czyli dzikim, lub uprawianym, lecz bez zabiegów genetycznych, polegających na doborze odmian o większej zawartości alfakwasów. Pierwsza znana nam, wyselekcjonowana odmiana chmielu uprawnego to Goldings, powstała w Anglii pod koniec XVIII w.
Swoją drogą we wszystkich znalezionych przez mnie tekstach o chmielu jako roślinie, podaje się zawartość żywic ogólnie, natomiast zawartość alfakwasów tylko dla odmian handlowych. A niby w internecie wszystko jest.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-12-18, 08:00.Comment
-
W Wielkiej Brytanii pod koniec XIX wieku nachmielenie dochodziło do 30 g / litr w przypadku najmocniejszych piw (XXXX i KKKK).Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Piwo z Ostravara sygnowane przez Staropramena, ze serii tej co ich Czarna Barabara:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-cerna-barbora
Ekstr. 11%
Alk. 4,9%
Aromat - głównie słodkawy słód, chmielu...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Zrobiłem wczoraj zapas świeżego, dzikiego chmielu. Chciałbym pójść za ciosem i zrobić z niego użytek. Jak sprawdzić jaka jest zawartość alfakwasów?
-
Channel: Surowce
-
-
Znany przemysłowy (acz niezależny browar)w saksońskim Zwickau wykorzystuję falę nostalgii za Trabantem.
https://www.mauritius-brauerei.de/bi...bi-bier-deluxe
11,3% ekstr.
5% alk.
15 IBU
Chmiel: Perle, Herkules
Aromat - na początek trochę...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment