Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlek
Wyświetlenie odpowiedzi
Nazewnictwo IPA
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziGdyby tak było, jak twierdzisz, wpis powinien brzmieć "DARK AIPA z Z&Z Wojkówka". Tak samo, jak byłoby z każdym innym - piwo z Okocimia / z browaru Okocim, piwo z Żywca / z Browaru Żywiec/ z Grupy Żywiec.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCzy te dywagacje służą czemuś więcej, niż podobne rozważania, ile diabłów mieści się na końcu szpilki?
Po prostu lubię wiedzieć jak się poprawnie nazywa to co akurat piję czy warzę. Póki co staram się warzyć piwa mieszczące się w konkretnym stylu, choć zdarza mi się zrobić bezstylowe piwa i to całkiem smaczne. Ostatnio zrobiłem Resztownik - moja ulubiona nazwa z resztek wszystkiego co miałem.
Wyszło przepyszne coś co mógłbym określić mianem EU India Brown Ale EU od European Union.
Chmiele niemieckie, polskie, czeskie, słody różne, 15 plato, 69 IBU
Ale wracając do tematu, z tymi IPAmi miałem nieco kłopotu i jak widać nie tylko ja się w tym gubię.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlek Wyświetlenie odpowiedziJa spotkałem się jeszcze z określeniem India Black Ale (co jest bardziej logiczne biorąc pod uwage że 'pale' oznacza blady/wyblakły). Dark AIPA wydaje mi się najmniej trafionym określeniem. Jest to styl wymyślony w Ameryce, w górach Kaskadowych więc najlepiej mówić CDA. Z kolei to jednak BLACK IPA jest w stanach bardziej popularnym określeniem, a wynika to z faktu ze statystycznemu klientowi łatwiej jest zrozumieć takie nazewnictwo.
W tym wszystkim nie zapominajmy, że jest to kwestia umowna- ważniejsza jest zawartość : )
A co do Black IPA, to faktycznie w stanach może być popularna, a u nas? Bliżej nam do UK niż USA. Robiąc dwa ciemne IPA jedno na amerykańskich, a drugie na angielskich chmielach to przecież nie napiszę na obu Black IPA czy Dark IPA.
Comment
-
Comment