Nazewnictwo IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlek
    DARK AIPA z Wojkówka...
    Gdyby tak było, jak twierdzisz, wpis powinien brzmieć "DARK AIPA z Z&Z Wojkówka". Tak samo, jak byłoby z każdym innym - piwo z Okocimia / z browaru Okocim, piwo z Żywca / z Browaru Żywiec/ z Grupy Żywiec.

    Comment

    • mlek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.01
      • 79

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Gdyby tak było, jak twierdzisz, wpis powinien brzmieć "DARK AIPA z Z&Z Wojkówka". Tak samo, jak byłoby z każdym innym - piwo z Okocimia / z browaru Okocim, piwo z Żywca / z Browaru Żywiec/ z Grupy Żywiec.
      Rozumiem, że skrót myślowy jest w zasadzie tym samym czym brak wiedzy na temat pisania "nie" z przymiotnikami w stopniu równym. Tigu poruszył ciekawy temat, myślałem że rzeczowo można tu sobie podyskutować. Mylilem się. Jak dobrze że jesteś Krzysiu.

      Comment

      • tigu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 33

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Czy te dywagacje służą czemuś więcej, niż podobne rozważania, ile diabłów mieści się na końcu szpilki?
        Poszerzeniu wiedzy?
        Po prostu lubię wiedzieć jak się poprawnie nazywa to co akurat piję czy warzę. Póki co staram się warzyć piwa mieszczące się w konkretnym stylu, choć zdarza mi się zrobić bezstylowe piwa i to całkiem smaczne. Ostatnio zrobiłem Resztownik - moja ulubiona nazwa z resztek wszystkiego co miałem.
        Wyszło przepyszne coś co mógłbym określić mianem EU India Brown Ale EU od European Union.
        Chmiele niemieckie, polskie, czeskie, słody różne, 15 plato, 69 IBU

        Ale wracając do tematu, z tymi IPAmi miałem nieco kłopotu i jak widać nie tylko ja się w tym gubię.

        Comment

        • tigu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 33

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlek
          Ja spotkałem się jeszcze z określeniem India Black Ale (co jest bardziej logiczne biorąc pod uwage że 'pale' oznacza blady/wyblakły). Dark AIPA wydaje mi się najmniej trafionym określeniem. Jest to styl wymyślony w Ameryce, w górach Kaskadowych więc najlepiej mówić CDA. Z kolei to jednak BLACK IPA jest w stanach bardziej popularnym określeniem, a wynika to z faktu ze statystycznemu klientowi łatwiej jest zrozumieć takie nazewnictwo.

          W tym wszystkim nie zapominajmy, że jest to kwestia umowna- ważniejsza jest zawartość : )
          No proszę, kolejna nazwa
          A co do Black IPA, to faktycznie w stanach może być popularna, a u nas? Bliżej nam do UK niż USA. Robiąc dwa ciemne IPA jedno na amerykańskich, a drugie na angielskich chmielach to przecież nie napiszę na obu Black IPA czy Dark IPA.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ART
            Nieczajna, Session Black IPA
            ART
            Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

            ekstr, 12,5 alk. 5,3.

            Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
            Gazu dużo. Może ciut za.
            Barwa - czarne nieprzejrzyste....
            2025-01-05, 00:48
          • darekd
            Pinta, Black Delivery
            darekd
            Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

            15% ekstr.
            6,5% alk.

            Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
            Piana - wyższa, zwarta,...
            2024-09-18, 22:18
          • darekd
            ? [Funky Fluid], Paint it Black
            darekd
            Black IPA na chmielu Sabro,

            Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.

            Ekstr. 16%, Alk. 7%

            Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
            Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
            ...
            2024-07-21, 02:30
          • pebejot
            USA, Nowy Jork, 78N 11th st, Brooklyn Brewery
            pebejot
            Na Brooklynie, niedaleko Greenpointu znajduje się browar restauracyjny Brooklyn Brewery.
            Browar działa od 1987 roku i zlokalizowany jest w typowo amerykańskiej, ponurej przedmiejskiej dzielnicy z samobójczą urodą architektury.
            Do browaru najłatwiej dostać się metrem do stacji Nassau....
            2022-03-08, 15:02
          • Javox
            BrewDog, Black Heart
            Javox
            Stout z alko 4.1%

            Piana - efekt kaskadowy a na dłużej została pełna warstwa.
            Lacing - full,
            Gaz - po kaskadzie pozostało niewiele.
            Barwa - czarnorubinowa.
            Aromat - paloność na ciemnych owocach, lekko.
            Smak - słodkawe, lekko palone, węgiel drzewny,...
            2023-12-18, 16:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...