Pare pytań na które nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AvE
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 6

    Pare pytań na które nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi

    Witam Forumowiczów, do tej pory czerpałem wiedzę tylko czytając, nie mailem powodu do zadawania pytań

    Niestety nie mogę doszukać się konkretnej odpowiedzi na te pytanie

    Chmielenie na zimno

    Pytanie dotyczy sprasowanego chmielu (tabletek),czy po wrzuceniu na cichą ona się rozleci czy będzie się trzymała "kupy"(może ja do woreczka i dociążyć). Do tej pory raz chmieliłem na zimno i prawie 60% (granulatu) pływało(równomiernie po całej powierzchni piwa) mi w fermentorze z czym był dość spory problem z filtracja. Doczytałem się ze gdybym wczesnej go namoczył to powinien opaść bez problemu na dno, ale jakoś na ta chwilę nie mam ochoty tego testować. Szukam więc innego rozwiązania aby uniknąć dodatkowego filtrowania. Zastanawiam się tez nad chmielem w szyszce - kamień i do woreczka do gotowania chmielu pytanie czy sporo przez ten woreczek "ucieka" do brzeczki?
    Wczoraj zlałem swojego pierwszego Pilsa na cichą więc akurat mogę jeszcze go do chmielić, a zależy mi własnie na aromacie chmielu. Dodatkową przeszkodą jest fakt że fermentuje w lodówce odpowiednio przystosowanej do tego ale niestety przed butelkowanie i tak muszę wyciągać fermentor co za tym idzie granulat na pewno się "zburzy".


    Gęstwa

    Z tej samej warki pobrałem gęstwę drożdże dolnej fermentacji, robiłem to pierwszy raz. Pobrałem mała ilość pełen słoik 90g. Wiadomo wszytko wyparzone itd.
    Podczas zlewania brzeczki po schłodzeniu dość sporo zasysało mi chmielin niestety , tak wiec w tej gęstwie sporo mam chmielu. Taka gęstwa nadal możne spełnić swoje zadanie czy ten chmiel może w jakiś sposób zepsuć ją? Wiem ze pobrałem mała ilość, ale chce trzymać ja w razie wypadku jakby jakieś piwo mi nie wystartowało jak należy(swoją droga gęstwę dolniaka można w kryzysie zastosować w gornej fermentacji?).
    Przechowywanie gęstwy dolniaka powinno być w jakiej tem.? możne być najchłodniejsze miejsce w lodowce, czy może ja mrozić? Jak przechowywać gęstwę górniaka to wiem do lodówki i wystarczy

    Prawie bym zapomniał pytanie takie poglądowe chodzi mi w jakiej tem. wrzuca sie chmiel do gotowania? Zawsze ludzi piszą: jak widać ze pracuje. Ja wrzucam przy 94 bo i tak mi się ona więcej już nie może zwiększyć przy gotowaniu bez przykrywki. Pytam tak z ciekawości bo może już od 90 można by zaczynać gotować chmiel? Czy wogole ktoś zadawal sobie trud ze sprawdzeniem temp.?
    Na ta chwile 2 warki wyszły genialne wiec się nie przejmuje-> ciekawość


    Na koniec napisze ze jestem już po zrobieniu kilku warek-parę berwkitow, raz chmielenie z ekstraktami no i teraz 3 warka z zacieraniem(ale pierwszy raz dolniak)
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

    #2
    Na filtrację chmielin z chmielenia na zimno póki co najlepszy patent podpowiedział mi Anteks:


    Druciak kuchenny na końcu rurki do dekantacji. Wszystko co ma zostać, zostaje , a co ma przelecieć przelatuje. Polecam.
    Last edited by HokusProkus; 2014-02-25, 11:21.

    Comment

    • AvE
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 6

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
      Na filtrację chmielin z chmielenia na zimno póki co najlepszy patent podpowiedział mi Anteks:


      Druciak kuchenny na końcu rurki do dekantacji. Wszystko co ma zostać, zostaje , a co ma przelecieć przelatuje. Polecam.
      No to sprawę chmielenia mam rozwiązana zdaje się.


      Mam pytanie jeszcze odnośnie suchych drożdży górnej fermentacji. na 20 L brzeczki ile potrzeba gramów? Zakładając wcześniejsze nawodnienie ich. Wystarczy powiedzmy 5g?
      Last edited by AvE; 2014-02-25, 17:07.

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #4
        Ad.1 Druciak zda egzamin przy chmieleniu szyszką, przy granulacie dupa blada, zakleja się. Najlepiej granulat władować w worek muślinowy czy inną pończochę, obciążnik do środka i do fermentora.
        Ad.2 Gęstwę z małą ilością chmielin możesz zastosować do ponownej fermentacji, albo ją przepłukać.
        Twoja temp. gotowania jest za niska, zaopatrz się w mocniejszy palnik.
        Z drożdżami bym nie kombinował, użył bym całej saszetki. Nie ma co oszczędzać
        Last edited by przemo70; 2014-02-25, 17:17.
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10781

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ad.1 Druciak zda egzamin przy chmieleniu szyszką, przy granulacie dupa blada, zakleja się. Najlepiej granulat władować w worek muślinowy czy inną pończochę, obciążnik do środka i do fermentora.
          Ja chmielę granulatem i zdaje egzamin co widać na załączonym zdjęciu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja chmielę granulatem i zdaje egzamin co widać na załączonym zdjęciu
            Jak wrzucisz do garnka trochę więcej niż 50g chmielu to Ci druciak nie pomoże
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10781

              #7
              Sypię 60-80g i daje radę
              Last edited by anteks; 2014-02-25, 21:54.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #8
                To sypnij x2 albo 3 druciak wymięknie w przedbiegach
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10781

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                  To sypnij x2 albo 3 druciak wymięknie w przedbiegach
                  Na 20l cichej?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #10
                    Na 60 lub 100. U mnie druciak się nie sprawdził, jako filtr zatykał się i pompa "mieliła" powietrze. Pewnie do takich warek 20 litrowych gdzie tego chmielu jest niewiele, będzie się sprawdzał.
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10781

                      #11
                      Powodem może być pompa,przy druciaku piwo leci wolniej i sie nie zatyka.
                      60-100l gdzie mi małemu żuczkowi
                      ps Może wpadnę w czwartek do Grodziska
                      Last edited by anteks; 2014-02-25, 23:17.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #12
                        W czwartek będę ok 14 w Gro wcześniej w Poz jutro i w piątek jestem cały dzień w Gro. Żeby było na temat, to jak na razie nie mam dobrego patentu na jak najlepsze odfiltrowanie, w osadach zostaje sporo płynu
                        Last edited by przemo70; 2014-02-25, 23:14.
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #13
                          przemo stosuje metodę anteksa i sprawdza sie, bez najmniejszego problemu z gara ściągam prawie całość przeczki. Wcześniej w chmielinach sporo zstawalo

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #14
                            Prawie całość to ile? Bo u mnie na warkę 100L zostaje co najmniej 5L i to mnie wkurza, ale dobrego sposobu filtracji jak na razie nie wypraktykowałem. P.S. oczywiście whirlpool jest stosowany zawsze, a straty są różne, zależy jak się "kopiec" układa. Myślę, że nie ma co porównywać dużych warek do standardowych, bo to zupełnie różne historie. Na zdjęciu anteksa chmiel ledwo przykrywa dno fermentora, u mnie jest warstwa 5cm
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              U mnie na 20 litrów zużyłem 2 druciaki, a i tak miałem 4 litry straty. Chmielu było z 60 gramów, a piwo ciepłe, w temp pokojowej. Chmiel który opadł podniósł się po ogrzaniu, pewnie razem z CO2.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X