Witam Forumowiczów, do tej pory czerpałem wiedzę tylko czytając, nie mailem powodu do zadawania pytań
Niestety nie mogę doszukać się konkretnej odpowiedzi na te pytanie
Chmielenie na zimno
Pytanie dotyczy sprasowanego chmielu (tabletek),czy po wrzuceniu na cichą ona się rozleci czy będzie się trzymała "kupy"(może ja do woreczka i dociążyć). Do tej pory raz chmieliłem na zimno i prawie 60% (granulatu) pływało(równomiernie po całej powierzchni piwa) mi w fermentorze z czym był dość spory problem z filtracja. Doczytałem się ze gdybym wczesnej go namoczył to powinien opaść bez problemu na dno, ale jakoś na ta chwilę nie mam ochoty tego testować. Szukam więc innego rozwiązania aby uniknąć dodatkowego filtrowania. Zastanawiam się tez nad chmielem w szyszce - kamień i do woreczka do gotowania chmielu pytanie czy sporo przez ten woreczek "ucieka" do brzeczki?
Wczoraj zlałem swojego pierwszego Pilsa na cichą więc akurat mogę jeszcze go do chmielić, a zależy mi własnie na aromacie chmielu. Dodatkową przeszkodą jest fakt że fermentuje w lodówce odpowiednio przystosowanej do tego ale niestety przed butelkowanie i tak muszę wyciągać fermentor co za tym idzie granulat na pewno się "zburzy".
Gęstwa
Z tej samej warki pobrałem gęstwę drożdże dolnej fermentacji, robiłem to pierwszy raz. Pobrałem mała ilość pełen słoik 90g. Wiadomo wszytko wyparzone itd.
Podczas zlewania brzeczki po schłodzeniu dość sporo zasysało mi chmielin niestety , tak wiec w tej gęstwie sporo mam chmielu. Taka gęstwa nadal możne spełnić swoje zadanie czy ten chmiel może w jakiś sposób zepsuć ją? Wiem ze pobrałem mała ilość, ale chce trzymać ja w razie wypadku jakby jakieś piwo mi nie wystartowało jak należy(swoją droga gęstwę dolniaka można w kryzysie zastosować w gornej fermentacji?).
Przechowywanie gęstwy dolniaka powinno być w jakiej tem.? możne być najchłodniejsze miejsce w lodowce, czy może ja mrozić? Jak przechowywać gęstwę górniaka to wiem do lodówki i wystarczy
Prawie bym zapomniał pytanie takie poglądowe chodzi mi w jakiej tem. wrzuca sie chmiel do gotowania? Zawsze ludzi piszą: jak widać ze pracuje. Ja wrzucam przy 94 bo i tak mi się ona więcej już nie może zwiększyć przy gotowaniu bez przykrywki. Pytam tak z ciekawości bo może już od 90 można by zaczynać gotować chmiel? Czy wogole ktoś zadawal sobie trud ze sprawdzeniem temp.?
Na ta chwile 2 warki wyszły genialne wiec się nie przejmuje-> ciekawość
Na koniec napisze ze jestem już po zrobieniu kilku warek-parę berwkitow, raz chmielenie z ekstraktami no i teraz 3 warka z zacieraniem(ale pierwszy raz dolniak)
Niestety nie mogę doszukać się konkretnej odpowiedzi na te pytanie
Chmielenie na zimno
Pytanie dotyczy sprasowanego chmielu (tabletek),czy po wrzuceniu na cichą ona się rozleci czy będzie się trzymała "kupy"(może ja do woreczka i dociążyć). Do tej pory raz chmieliłem na zimno i prawie 60% (granulatu) pływało(równomiernie po całej powierzchni piwa) mi w fermentorze z czym był dość spory problem z filtracja. Doczytałem się ze gdybym wczesnej go namoczył to powinien opaść bez problemu na dno, ale jakoś na ta chwilę nie mam ochoty tego testować. Szukam więc innego rozwiązania aby uniknąć dodatkowego filtrowania. Zastanawiam się tez nad chmielem w szyszce - kamień i do woreczka do gotowania chmielu pytanie czy sporo przez ten woreczek "ucieka" do brzeczki?
Wczoraj zlałem swojego pierwszego Pilsa na cichą więc akurat mogę jeszcze go do chmielić, a zależy mi własnie na aromacie chmielu. Dodatkową przeszkodą jest fakt że fermentuje w lodówce odpowiednio przystosowanej do tego ale niestety przed butelkowanie i tak muszę wyciągać fermentor co za tym idzie granulat na pewno się "zburzy".
Gęstwa
Z tej samej warki pobrałem gęstwę drożdże dolnej fermentacji, robiłem to pierwszy raz. Pobrałem mała ilość pełen słoik 90g. Wiadomo wszytko wyparzone itd.
Podczas zlewania brzeczki po schłodzeniu dość sporo zasysało mi chmielin niestety , tak wiec w tej gęstwie sporo mam chmielu. Taka gęstwa nadal możne spełnić swoje zadanie czy ten chmiel może w jakiś sposób zepsuć ją? Wiem ze pobrałem mała ilość, ale chce trzymać ja w razie wypadku jakby jakieś piwo mi nie wystartowało jak należy(swoją droga gęstwę dolniaka można w kryzysie zastosować w gornej fermentacji?).
Przechowywanie gęstwy dolniaka powinno być w jakiej tem.? możne być najchłodniejsze miejsce w lodowce, czy może ja mrozić? Jak przechowywać gęstwę górniaka to wiem do lodówki i wystarczy
Prawie bym zapomniał pytanie takie poglądowe chodzi mi w jakiej tem. wrzuca sie chmiel do gotowania? Zawsze ludzi piszą: jak widać ze pracuje. Ja wrzucam przy 94 bo i tak mi się ona więcej już nie może zwiększyć przy gotowaniu bez przykrywki. Pytam tak z ciekawości bo może już od 90 można by zaczynać gotować chmiel? Czy wogole ktoś zadawal sobie trud ze sprawdzeniem temp.?
Na ta chwile 2 warki wyszły genialne wiec się nie przejmuje-> ciekawość
Na koniec napisze ze jestem już po zrobieniu kilku warek-parę berwkitow, raz chmielenie z ekstraktami no i teraz 3 warka z zacieraniem(ale pierwszy raz dolniak)
Comment