Pare pytań na które nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AvE
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 6

    #16
    Aby nie zakładać nowego wątku pisze tu, mam problem, mianowicie:

    ostatnio fermentuje Smoked Stauta
    20L, 16 Blg, drożdże zadane w odpowiedniej tem. 9g uwodnione, brzeczka dobrze napowietrzona, zacieranie w 68C okoilo 80min

    po 6 dniach od fermentowało do 8blg, po 10 dniach nadal jest 8Blg,w międzyczasie zamieszałem fermentorem(8dzień) ale nic nie dało to niestety, Blg stoi..

    Co zrobić? Teraz to mam gotowe granaty... mam 2 paczki drożdży po 7g każda dodać może nowe drożdże?
    Może zlać piwo do drugiego fermentora napowietrzyć i dopiero doda uwodnione drożdże?
    Bo zamykać bez dodania lub z bardzo małą ilością cukru to mi sie nie widzi chciałem żeby te piwko było mocniejsze... a teraz ma około 4%

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AvE Wyświetlenie odpowiedzi
      zacieranie w 68C okoilo 80min
      po 6 dniach od fermentowało do 8blg
      A może zacierałeś o kilka stopni wyżej ?? Wtedy dostaniesz cukry ,których drożdże nie przerobią .

      Comment

      • AvE
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.10
        • 6

        #18
        Właśnie zaczynam się zastanawiać (niby termometr laboratoryjny no ale...)

        zlałem piwo do nowego fermentatora napowietrzyłem i dodałem nowych drożdży, i od wczoraj nic.. tzn nie ma piany, Blg jeszcze nie mierzyłem.

        Poczekam jeszcze sprawdzę Blg, a jak nic sie nie zmieniło to butelkuje... tyle ze w kalkulatorze wychodzi żeby dodać jeszcze 90g cukru do refermentacji ( jeśli nadal będę miał 8Blg) trochę się obawiam tego.

        Comment

        • AvE
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 6

          #19
          w sumie najpierw zacierałem jasne słody i zrobiłem próbę jodowa która wyszła pozytywnie....

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10781

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AvE Wyświetlenie odpowiedzi
            w sumie najpierw zacierałem jasne słody i zrobiłem próbę jodowa która wyszła pozytywnie....
            może tu jest błąd?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • AvE
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.10
              • 6

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              może tu jest błąd?
              miałem na myśli ze cukry zostały przerobione
              hmm ogólnie ciekawe to jest, może miałem za ciepłą wodę przy wysładzaniu...

              Comment

              Przetwarzanie...
              X