Aby nie zakładać nowego wątku pisze tu, mam problem, mianowicie:
ostatnio fermentuje Smoked Stauta
20L, 16 Blg, drożdże zadane w odpowiedniej tem. 9g uwodnione, brzeczka dobrze napowietrzona, zacieranie w 68C okoilo 80min
po 6 dniach od fermentowało do 8blg, po 10 dniach nadal jest 8Blg,w międzyczasie zamieszałem fermentorem(8dzień) ale nic nie dało to niestety, Blg stoi..
Co zrobić? Teraz to mam gotowe granaty... mam 2 paczki drożdży po 7g każda dodać może nowe drożdże?
Może zlać piwo do drugiego fermentora napowietrzyć i dopiero doda uwodnione drożdże?
Bo zamykać bez dodania lub z bardzo małą ilością cukru to mi sie nie widzi chciałem żeby te piwko było mocniejsze... a teraz ma około 4%
ostatnio fermentuje Smoked Stauta
20L, 16 Blg, drożdże zadane w odpowiedniej tem. 9g uwodnione, brzeczka dobrze napowietrzona, zacieranie w 68C okoilo 80min
po 6 dniach od fermentowało do 8blg, po 10 dniach nadal jest 8Blg,w międzyczasie zamieszałem fermentorem(8dzień) ale nic nie dało to niestety, Blg stoi..
Co zrobić? Teraz to mam gotowe granaty... mam 2 paczki drożdży po 7g każda dodać może nowe drożdże?
Może zlać piwo do drugiego fermentora napowietrzyć i dopiero doda uwodnione drożdże?
Bo zamykać bez dodania lub z bardzo małą ilością cukru to mi sie nie widzi chciałem żeby te piwko było mocniejsze... a teraz ma około 4%
Comment