Gozdawa Christmas Belgian Ale- piwo lekko kwasnawe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TaziMala
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 3

    #1

    Gozdawa Christmas Belgian Ale- piwo lekko kwasnawe

    Witam.
    15.01.2014 warzyłem piwo Christmas Belgian Ale. Wszystko zgodnie z opisem dołączonym do brewkita. Fermentacja trwała 8 dni i po tym czasie zabutelkowalem piwko, które w temperaturze około 13 stopni leżakowalo ponad miesiąc.

    Dnia 26.02.2014 otworzyłem pierwsze dwa piwka. Gaz jest, piana jest (otwierać muszę nad zalewem, bo aż kipi z butelki). Jednak w smaku jest lekko kwasnawe. Co ciekawe, poziom kwasnosci był rozny w każdej z dwóch butelek. Ogólnie piwo da sie wypić, ale jego smak dalece odbiega od moich oczekiwań. Smakuje po prostu zle.

    Co poszło nie tak? Piwo jest skażone? Dlaczego piwo smakuje rożnie w zależności od butelki (wszystkie przechowywane były w takich samych warunkach). Da sie jeszcze coś z tym zrobić, czy piwo do wylania?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10797

    #2
    Jakie blg i ile dałeś do refermentacji?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TaziMala
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.03
      • 3

      #3
      Blg nie mam jak zmierzyć, bo urządzenie zniszczone :/ do refermentacji dałem 4g cukru zwykłego.

      Dodam jeszcze, ze w piwie nie było żadnego kożucha, wiec nie wiem... Tak jakby infekcja, ale nie infekcja :/

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10797

        #4
        4g na butelkę?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • TaziMala
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.03
          • 3

          #5
          Tak.

          Dodam jeszcze, ze do fermentacji użyłem 1,5kg cukru kandyzowanego.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Ahumba
            JINAN, Belgian Wheat Beer
            Ahumba
            Piwo przywiezione z Chin
            Ekstrakt 11 Blg
            Alkohol 3,7%
            Butelka 330 ml, kapsel identyczny jak na innych piwach z browaru

            z 4 piw tego browaru to chyba najbardziej przypomina w smaku europejskie piwa tego stylu. Piana dość obfita lecz dość szybko opada
            2024-09-17, 10:26
          • dadek
            Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
            dadek
            Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
            2024-09-19, 02:44
          • darekd
            Pinta, Pinta Classics Belgian Abbey Single
            darekd
            12% ekstr.
            5,5% alk.

            Aromat -przy otwarciu trochę stajnia, ale po rozlaniu już nie. Słodsze i cierpkie owoce, kwiatowość, odrobina korzenności
            Piana - umiarkowana, dość nietrwała, dłuższa koronka
            Barwa - jasne złoto, zamglone
            Smak - korzennie, owocowo...
            2022-05-23, 23:31
          • darekd
            Pinta, Zwycięski Belgian Saison
            darekd
            Autor: Piotr Nowicki, piwo uwarzone w ramach konkursu dla piwowarów domowych "niech (oto) świat pozna twoje piwo".

            16% ekstr.
            7,6% alk.

            Aromat: "wyleżakowane" owoce, korzenność, trochę stajnia, lekki chmiel
            Piana - niewysoka, niezbyt trwała,...
            2021-08-30, 19:28
          • darekd
            Rye River, Belgian Imperial Stout
            darekd
            Browar z okolic Dublina (Kildare).

            8,2% alk.

            Limitowana edycja. Warka nr 1 z lutego 2018 roku

            https://ryeriverbrewingco.com/beers/...ial-stout-can/

            Ciekawostką jest, że uwarzono je na belgijskich drożdżach od...
            2020-01-27, 22:39
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...