Gozdawa Christmas Belgian Ale- piwo lekko kwasnawe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TaziMala
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 3

    Gozdawa Christmas Belgian Ale- piwo lekko kwasnawe

    Witam.
    15.01.2014 warzyłem piwo Christmas Belgian Ale. Wszystko zgodnie z opisem dołączonym do brewkita. Fermentacja trwała 8 dni i po tym czasie zabutelkowalem piwko, które w temperaturze około 13 stopni leżakowalo ponad miesiąc.

    Dnia 26.02.2014 otworzyłem pierwsze dwa piwka. Gaz jest, piana jest (otwierać muszę nad zalewem, bo aż kipi z butelki). Jednak w smaku jest lekko kwasnawe. Co ciekawe, poziom kwasnosci był rozny w każdej z dwóch butelek. Ogólnie piwo da sie wypić, ale jego smak dalece odbiega od moich oczekiwań. Smakuje po prostu zle.

    Co poszło nie tak? Piwo jest skażone? Dlaczego piwo smakuje rożnie w zależności od butelki (wszystkie przechowywane były w takich samych warunkach). Da sie jeszcze coś z tym zrobić, czy piwo do wylania?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Jakie blg i ile dałeś do refermentacji?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TaziMala
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.03
      • 3

      #3
      Blg nie mam jak zmierzyć, bo urządzenie zniszczone :/ do refermentacji dałem 4g cukru zwykłego.

      Dodam jeszcze, ze w piwie nie było żadnego kożucha, wiec nie wiem... Tak jakby infekcja, ale nie infekcja :/

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10781

        #4
        4g na butelkę?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • TaziMala
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.03
          • 3

          #5
          Tak.

          Dodam jeszcze, ze do fermentacji użyłem 1,5kg cukru kandyzowanego.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X