Forumowicze.
Mam problem. Przyszedł czas na zlewanie piwa (Pale ALE) kiedy otwarłem beczkę fermentacyjną okazało się ze na powierzchni piwa pływa biały nalot lub osad
Są też białe pęcherze powietrza, które po dotknięciu pękają.
Nie wiem co to jest, przypuszczam ze piwo się zakaziło. Ale co mogło być powodem??
Czy to mogła być wina wysokiej temperatury?? W ostatnich dniach mamy porządne upały a moje mieszkanie nagrzewa się niemiłosiernie. Pojemnik fermentacyjny był porządnie odkażony ( wyparzony i potraktowany pirosiarczanem sodu).
Bardzo proszę o pomoc.
Mam problem. Przyszedł czas na zlewanie piwa (Pale ALE) kiedy otwarłem beczkę fermentacyjną okazało się ze na powierzchni piwa pływa biały nalot lub osad
Są też białe pęcherze powietrza, które po dotknięciu pękają.
Nie wiem co to jest, przypuszczam ze piwo się zakaziło. Ale co mogło być powodem??
Czy to mogła być wina wysokiej temperatury?? W ostatnich dniach mamy porządne upały a moje mieszkanie nagrzewa się niemiłosiernie. Pojemnik fermentacyjny był porządnie odkażony ( wyparzony i potraktowany pirosiarczanem sodu).
Bardzo proszę o pomoc.
Comment