Słód jęczmienny, a drożdże górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechu555
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 5

    Słód jęczmienny, a drożdże górnej fermentacji

    Witam.

    Szybkie, może głupie pytanie:

    Czy ktoś używał drożdży górnej fermentacji do piw dolnej fermentacji ?
    Powiedzmy, że zacieram słód na wzór najpospolitszego pilsa, a dodaje drożdże górnej fermentacji?

    Pytanie bierze się stąd, że nie mam możliwości uzyskania temperatur dla drożdży dolnej fermentacji.

    Świadom jestem, że szata smakowa ulegnie zmianom, ale czy na gorsze, czy po prostu piwo będzie inne (ciekawe).
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Piwo będzie nieco inne od pilsa, ponieważ drożdże górnej fermentacji wniosą do piwa swoje zapachy ale na pewno nie gorsze. Użyj drożdży US-05 i fermentuj w granicach 15-17 stopni C. W ten sposób uzyskasz piwo o niskiej zawartości estrów w aromacie.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • lechu555
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 5

      #3
      To nadal za duży rygor. Realny przedział temperatur, który jestem w stanie zagwarantować brzeczce przy fermentacji to 18-24 stopnie. No może trochę niżej okresami, gdy nie ma mnie w mieszkaniu, akurat zima idzie to otwarcie okna pomaga.

      Kiedyś warzyłem pilsa i miałem ten sam problem z temperaturami, po prostu w ostatniej chwili okazało się, że znajomy nie ma możliwości udostępnienia piwnicy w wynajmowanym mieszkaniu. A już dałem drożdże dolne. Nie miałem wyjścia jak tylko dokończyć fermentację w tym czym dysponuje. Piwo wtedy lekko nabrało cech pszenicznych zarówno w smaku jak i zapachu co nawet było niezłe, pomimo innych zamiarów. Niestety również zaczął pojawiać się przeźroczysty kożuch więc spanikowany zacząłem to pić na czas.

      Teraz ze względu na temperatury chciałem dać właśnie drożdże górnej fermentacji.
      Przyszedł mi nawet pomysł, żeby załadować gęstwy z piwa pszenicznego do piwa jęczmiennego, ale jeśli ktoś próbował takiego szaleństwa i kategorycznie odradza to usłucham.
      Last edited by lechu555; 2014-11-03, 14:46.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Słód nie ma tu nic do rzeczy. fermentuj jak chcesz drożdżami od górniaków. 20stC jest OK, będziesz miał piwo pale ale.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • lechu555
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 5

          #5
          może faktycznie, źle sformułowałem problem, chodzi o to czy do piw dolnych fermentacji można użyć drożdży górnej fermentacji, przestrzegając "zasad górnej", mając w świadomości, że to piwo będzie smakowało inaczej. Po kilku godzinach od napisania sam się zastanawiam co mi przyszło z tym słodem jęczmiennym w temacie...
          Last edited by lechu555; 2014-11-03, 18:12.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10781

            #6
            Chcesz mieć górniaka sypiesz drożdże do górnej fermentacji i zasyp nie ma tu nic do rzeczy
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X