Witam.
Szybkie, może głupie pytanie:
Czy ktoś używał drożdży górnej fermentacji do piw dolnej fermentacji ?
Powiedzmy, że zacieram słód na wzór najpospolitszego pilsa, a dodaje drożdże górnej fermentacji?
Pytanie bierze się stąd, że nie mam możliwości uzyskania temperatur dla drożdży dolnej fermentacji.
Świadom jestem, że szata smakowa ulegnie zmianom, ale czy na gorsze, czy po prostu piwo będzie inne (ciekawe).
Szybkie, może głupie pytanie:
Czy ktoś używał drożdży górnej fermentacji do piw dolnej fermentacji ?
Powiedzmy, że zacieram słód na wzór najpospolitszego pilsa, a dodaje drożdże górnej fermentacji?
Pytanie bierze się stąd, że nie mam możliwości uzyskania temperatur dla drożdży dolnej fermentacji.
Świadom jestem, że szata smakowa ulegnie zmianom, ale czy na gorsze, czy po prostu piwo będzie inne (ciekawe).
Comment