Safbrew t-58 a zapach czarnej porzeczki na burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoNick
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 6

    #1

    Safbrew t-58 a zapach czarnej porzeczki na burzliwej

    Witam.
    Uwarzyłem ostatnio dwa świąteczne stouty (może i imperial, 21blg, ale ze sporym dodatkiem laktozy) i mam z jednym z nich problem. O ile piwo zadane drożdżami safale s-04 pachnie normalnie, to w tym na t-58 występuje bardzo mocny zapach czarnej porzeczki przykrywajacy zawarte w piwie przyprawy i kawę.
    Ma ktoś pomysł, czego to może być efekt? Jest szansa ze zapach ten zniknie za jakiś czas?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NoNick
    Ma ktoś pomysł, czego to może być efekt?
    Drożdży. T-58 tak już mają że potrafią pachnieć w sposób niekonwencjonalny. Jak zapach nie zniknie po fermentacji to zniknie w butelkach. A jak nie to będziesz miał stouta z owocowym aromatem i pozostaje twierdzić że tak miało być. Może fermentujesz w za wysokiej temperaturze?
    A w ogóle to T-58 średnio nadają się do stoutów - polecam raczej do owocowych Ale czy mocno aromatycznych IPA, no i oczywiście do piw belgijskich - zwłaszcza przyprawowych. Tylko że te drożdże same z siebie dają ciekawe aromaty i w użyciu z przyprawami trzeba sobie popróbować co za sobą gra a co nie.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • NoNick
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 6

      #3
      Dałem te drożdże, bo wg CP są dobre do piw z przyprawami korzennymi i z tego co słyszałem robią całkiem sporo fenoli, wiec myślałem, ze wyjdzie cos w stylu belgian stouta którego piłem w kontynuacji ale z przyprawami i kawą. Temperatura raczej nie jest winna, była w zakresie 16,5-19 stopni, to raczej górne granice. OFC fermentujace piwo mogło mieć jakieś 2 stopnie więcej.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Łańcut, GlassGO
        darekd
        Black Currant Wee Heavy BA

        Ekstr. 25%
        Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

        Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

        Aromat- ciężki z melasą,
        ...
        2024-07-21, 01:04
      • nikita_banita
        Etykiety WASZCZUKOWE z Czarnej Białostockiej - kupię / wymienię
        nikita_banita
        Szukam etykiet z browaru Waszczukowe z Czarnej Białostockiej. Zapraszam do wymiany lub sprzedaży. Najchętniej nowe etykiety, ale ładnymi odlepkami również nie pogardzę.

        Na wymianę proponuję etykiety: Glogera, Starego Rynku, Waszczuków z Czarnej Białostockiej, Markowego z Hajnówki,...
        2019-10-09, 18:21
      • darekd
        L’Annexe, Black Saison
        darekd
        W nazwie mają browar i fementatornia, bo produkują jeszcze inne na bazie fermentacji alkoholowej.

        Ruszyli bodaj w 2017 roku. Na ich stronie sporo tekstu, mało treści:

        http://lannexe.brussels/

        Na ratebeerze napisali, że to kontaktowcy (to piwo warzyli w...
        2020-03-19, 22:23
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 04:20
      • Prusak
        Jagiełło, Ciemny Ale
        Prusak
        Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
        E. 14, 2 blg
        A: 6, 1& vol.
        Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
        Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
        Piana średnio obfita, opadająca...
        2024-08-30, 20:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...