Witam!
Mam pewne pytanie dotyczące chmielenia na zimno brewkita- chodzi konkretnie o BULLDOG Craft Four Finger Jack (American Pale Ale).
Do zestawu dołączony jest chmiel w granulacie (Zeus i Centennial- po 50g każdego).
Mam jeszcze w zapasie 30g Citry, lubię mocno aromatyczne APA, ale czy to nie będzie przesada?
Instrukcja podaje:
"W 4 dniu fermentacji otwórz saszetkę lub saszetki z chmielem i włóż woreczek na 10 minut do 250 ml gotującej się wody. Następnie wlej zagotowaną wodę i saszetkę z chmielem do fermentora na pozostałe dni fermentacji. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy aromat, dodaj chmiel wraz zagotowaną wodą do fermentora w oostatnich 2 dniach fermentacji".
Dziś mija 4 dzień, więc zapodałem saszetkę z Centennialem,wg instrukcji a Zeusa chciałem dodać 2 dni przed butelkowaniem. Jednak zastanawiam się czy nie dodać go przy okazji przelewania na cichą, a na ostatnie dnii fermentacji dowalić 30g Citra. Jakiego można się spodziewać efektu? Czy można "przechmielić" piwo chmieleniem na zimno? Czy te 130g nie będzie za dużo? Gęstość początkowa 20 litrów brzeczki wynosiła 13,3 BLG.
Z góry dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam!
Mam pewne pytanie dotyczące chmielenia na zimno brewkita- chodzi konkretnie o BULLDOG Craft Four Finger Jack (American Pale Ale).
Do zestawu dołączony jest chmiel w granulacie (Zeus i Centennial- po 50g każdego).
Mam jeszcze w zapasie 30g Citry, lubię mocno aromatyczne APA, ale czy to nie będzie przesada?
Instrukcja podaje:
"W 4 dniu fermentacji otwórz saszetkę lub saszetki z chmielem i włóż woreczek na 10 minut do 250 ml gotującej się wody. Następnie wlej zagotowaną wodę i saszetkę z chmielem do fermentora na pozostałe dni fermentacji. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy aromat, dodaj chmiel wraz zagotowaną wodą do fermentora w oostatnich 2 dniach fermentacji".
Dziś mija 4 dzień, więc zapodałem saszetkę z Centennialem,wg instrukcji a Zeusa chciałem dodać 2 dni przed butelkowaniem. Jednak zastanawiam się czy nie dodać go przy okazji przelewania na cichą, a na ostatnie dnii fermentacji dowalić 30g Citra. Jakiego można się spodziewać efektu? Czy można "przechmielić" piwo chmieleniem na zimno? Czy te 130g nie będzie za dużo? Gęstość początkowa 20 litrów brzeczki wynosiła 13,3 BLG.
Z góry dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam!
Comment