Rurka do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Miron26
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 5

    Rurka do piwa

    Witam, mam pytanie dotyczące wody, której dodaje się do drożdży piwnych czy musi być to wcześniej zagotowana woda czy może być z kranu letnia? Również jaką wodę powinno się wlewać do rurki fermentacyjnej czy musi być zagotowana wcześniej czy może również jak wcześniej prosto z kranu? Jeszcze mam taki problem ,iż moja rurka fermentacyjna bardzo się rusza(chwieje) czy tak może być i nie zaszkodzi piwu? czy przez mały otworek przez to nie dostanie się jakaś bakteria lub coś innego?
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam, mam pytanie dotyczące wody, której dodaje się do drożdży piwnych czy musi być to wcześniej zagotowana woda czy może być z kranu letnia? Również jaką wodę powinno się wlewać do rurki fermentacyjnej czy musi być zagotowana wcześniej czy może również jak wcześniej prosto z kranu? Jeszcze mam taki problem ,iż moja rurka fermentacyjna bardzo się rusza(chwieje) czy tak może być i nie zaszkodzi piwu? czy przez mały otworek przez to nie dostanie się jakaś bakteria lub coś innego?
    1. Tak, woda musi być przegotowana/ewentualnie może to być woda mineralna jeśli ufasz. Ja drożdże rehydratyzuje w mineralce i wszystko jak do tej pory jest w porządku.

    2. Co po niektórzy wlewają wódki lub nawet spirytusu do rurki fermentacyjnej, ja polecam odrobinę środka do dezynfekcji, np. po zdezynfekowaniu fermentora (może to być OXI, czy co tam używasz). Bywało tak że przez nieopatrzność zassało mi trochę takiego płynu z rurki do fermentora, i wszystko później było w porządku.

    3. Rozwiń o co dokładnie ci chodzi z tą "chwiejną" rurką - łopocze na wietrze jak flaga na maszcie, czy co? Jeśli tak, to myślałem że już mnie nic w życiu nie zdziwi
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • Miron26
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 5

      #3
      Rurka do piwa

      Rozumiem, dzięki za rady aczkolwiek środka dezynfekującego bałbym się użyć zapewne niepotrzebnie. Tak więc moje pytanie tyczy się tylko wody czy mogę zimnej wody z kranu dodać do takiej rurki? Jeśli chodzi natomiast o samą rurkę gdy wpycham ją w uszczelkę w pokrywę fermentatora to ledwo co w nią wchodzi przez co rurka nie trzyma się zbyt stabilnie a za nic w świecie nie moge ją wepchnąć dalej. Czy to jest normalne.
      Dziękuje za wszystkie rady.

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
        Rozumiem, dzięki za rady aczkolwiek środka dezynfekującego bałbym się użyć zapewne niepotrzebnie. Tak więc moje pytanie tyczy się tylko wody czy mogę zimnej wody z kranu dodać do takiej rurki?
        Możesz wlać tam nawet wody z kałuży, ale bezpieczniej jest wlać coś bardziej sterylnego w razie w/w zassania wody do fermentora, np. poprzez omyłkowe naciśnięcie wypukłej pokrywy fermentora. Niech to będzie woda, tylko przegotowana.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli chodzi natomiast o samą rurkę gdy wpycham ją w uszczelkę w pokrywę fermentatora to ledwo co w nią wchodzi przez co rurka nie trzyma się zbyt stabilnie a za nic w świecie nie moge ją wepchnąć dalej. Czy to jest normalne.
        Nie, to nie jest normalne. Albo średnica otworu w uszczelce jest za mała, albo rurka jest za szeroka, lub na odwrót. Jeśli nie masz innej rurki pod ręką, daruj ją sobie - fermentor zamknij pokrywą bez otworu na rurkę.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        • Miron26
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.07
          • 5

          #5
          Spróbuję mocnej wepchać do połowy chociaż tej uszczelki. Zestaw cały jest z BA więc powinno pasować. Co do rurki to powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, gdy wlewam do rurki wodę, do połowy rurki dokładnie a potem przychodzę i w jednej jak by komorze (nie wiem jak to określić), nie ma w ogóle wody a w drugiej jest cała to co to oznacza? Dodam, że rurkę posiadam z dwoma takimi komorami i gdy nalałem wody było po równo teraz w jednej jest pół a w drugiej w ogóle. Ta rurka ma jeszcze przykrywkę taką czerwoną i widziałem, że niektórzy ją zakładają, ale czy tak trzeba robić? Bo przecież wtedy tlen nie ma jak się wydobyć z rurki a o to chodzi chyba. Czy to tak ma być?

          Comment

          • kostas
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.08
            • 212

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
            Spróbuję mocnej wepchać do połowy chociaż tej uszczelki. Zestaw cały jest z BA więc powinno pasować.
            Jeśli zestaw jest cały z BA to musi pasować.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
            Co do rurki to powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, gdy wlewam do rurki wodę, do połowy rurki dokładnie a potem przychodzę i w jednej jak by komorze (nie wiem jak to określić), nie ma w ogóle wody a w drugiej jest cała to co to oznacza? Dodam, że rurkę posiadam z dwoma takimi komorami i gdy nalałem wody było po równo teraz w jednej jest pół a w drugiej w ogóle.
            To znaczy że efekt produkcji pracy drożdży w postaci dwutlenku węgla wypchał ci tą wodę. Za kilka chwil gdy gaz nabierze większego stężenia, woda w rurce zacznie "bulgotać".

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ta rurka ma jeszcze przykrywkę taką czerwoną i widziałem, że niektórzy ją zakładają, ale czy tak trzeba robić? Bo przecież wtedy tlen nie ma jak się wydobyć z rurki a o to chodzi chyba. Czy to tak ma być?
            Rzadko się zdarza że fermentory z BA są szczelne w chociażby 90%, więc śmiało możesz założyć zatyczkę na rurkę. I z rurki nie wydobywa się tlen, tylko w/w CO2.
            Browar Domowy El Greco na Facebooku

            Comment

            • Miron26
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.07
              • 5

              #7
              Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Czyli przy nawet cichej fermentacji mogę spokojnie tą zatyczkę założyć, bez żądnych obaw, że się coś stanie? Jest to dobra rzecz bo nic przez to nie wpadnie Teraz przeczytałem na fermentatorze z BA, że przy burzliwej fermentacji należy założyć pokrywę bez rurki i zamknąć wieko w 3/4, czyli dać nieco powietrza, a rurkę dopiero założyć do fermentacji cichej. Troszkę tego nie rozumiem, bo fermentacja burzliwa trwa 7-10 dni bezpieczniej a cicha często już w samych butelkach. Tak czy tak mam nadzieję, że dobrze zrobiłem dając rurkę już na burzliwą i że to nie pogorszy sprawy. Jutro daję tą zatyczkę na rurkę

              Comment

              • kostas
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 212

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
                Teraz przeczytałem na fermentatorze z BA, że przy burzliwej fermentacji należy założyć pokrywę bez rurki i zamknąć wieko w 3/4, czyli dać nieco powietrza, a rurkę dopiero założyć do fermentacji cichej. Troszkę tego nie rozumiem, bo fermentacja burzliwa trwa 7-10 dni bezpieczniej a cicha często już w samych butelkach.
                Jaka cicha w butelkach? Chcesz sobie napytać biedy, czy jak? Poczytaj trochę na piwo.org, ewentualnie pooglądaj kilka filmików tematycznych.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak czy tak mam nadzieję, że dobrze zrobiłem dając rurkę już na burzliwą i że to nie pogorszy sprawy. Jutro daję tą zatyczkę na rurkę
                Jeśli rurka, to tylko na burzliwej. W przypadku cichej nie widzę tego sensu.
                Last edited by kostas; 2015-07-21, 20:21.
                Browar Domowy El Greco na Facebooku

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #9
                  Ja się posłuchałem browarbizowej starszyzny piwowarskiej, uważającej, że rurka to zło, zwiększenie możliwości infekcji, bulka, nie bulka, a powinna itp. Więc ja rurki w ogóle nie używam, polegam na pomiarach blg i na upływie czasu... Generalnie jak dwa dni z rzędu blg nie spada, znaczy to że fermentacja się skończyła. A że za często lepiej w fernentorach nie grzebać - to też prawda.
                  A woda do drożdży - oczywiście sterylna, tzn. przegotowana i przestudzona do temp. mniejszej niż 30 st., lepiej bliżej 20 st.C. No i czyste (zdezynfekowane) naczynie, oczywiście.
                  Last edited by Rycho_128; 2015-07-21, 21:25.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • Miron26
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.07
                    • 5

                    #10
                    Przepraszam nie chodziło mi o fermentację cichą bo takiej nie będę przeprowadzał na zwykłym lagerze. Będę robił tylko burzliwą 7-10 dni i potem rozlew do butelek. Szkoda tylko, że zestaw BA nie zawiera w dwóch fermentatorach kranika, bo bardzo by się to przydało do badania właśnie wyżej wspomnianego BLG. Bez kranika ciężko to w pełni sterylnie zrobić a i zaglądanie co 2-3 dni nie jest dobre. Dlatego ja po zmierzeniu pierwszego BLG, drugi będę badał 8 dni po zamknięciu fermentatora i jeśli w 10 dniu będzie taka sama wartość jak w 8 to przelewam do butelek. Swoją drogą pierwsze BLG wyszło mi zadziwiająco słabe bo tylko 10 blg. Jest to trochę dziwne bo robiłem 18 litrów nie 20 jak zaleca producent.

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miron26 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przepraszam nie chodziło mi o fermentację cichą bo takiej nie będę przeprowadzał na zwykłym lagerze. Będę robił tylko burzliwą 7-10 dni i potem rozlew do butelek. Szkoda tylko, że zestaw BA nie zawiera w dwóch fermentatorach kranika, bo bardzo by się to przydało do badania właśnie wyżej wspomnianego BLG. Bez kranika ciężko to w pełni sterylnie zrobić a i zaglądanie co 2-3 dni nie jest dobre. Dlatego ja po zmierzeniu pierwszego BLG, drugi będę badał 8 dni po zamknięciu fermentatora i jeśli w 10 dniu będzie taka sama wartość jak w 8 to przelewam do butelek. Swoją drogą pierwsze BLG wyszło mi zadziwiająco słabe bo tylko 10 blg. Jest to trochę dziwne bo robiłem 18 litrów nie 20 jak zaleca producent.
                      Nie mierz BLG przez kranik. W jaki sposób, go potem wysterylizujesz po pierwszym pomiarze, a przed drugim?

                      A co do rurki jak musisz ją mieć to polecam Sterilocka, nie bulka

                      Co do czerwonego korka, jaki masz do założenia na rurkę - jest po to by żaden syf Ci nie wpadł do wody w tejże rurce. Nie jest to szczelne, gaz znajdzie sobie ujście.
                      Last edited by Maggyk; 2016-01-19, 10:23.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X