Witam, mam pytanie dotyczące wody, której dodaje się do drożdży piwnych czy musi być to wcześniej zagotowana woda czy może być z kranu letnia? Również jaką wodę powinno się wlewać do rurki fermentacyjnej czy musi być zagotowana wcześniej czy może również jak wcześniej prosto z kranu? Jeszcze mam taki problem ,iż moja rurka fermentacyjna bardzo się rusza(chwieje) czy tak może być i nie zaszkodzi piwu? czy przez mały otworek przez to nie dostanie się jakaś bakteria lub coś innego?
Rurka do piwa
Collapse
X
-
Witam, mam pytanie dotyczące wody, której dodaje się do drożdży piwnych czy musi być to wcześniej zagotowana woda czy może być z kranu letnia? Również jaką wodę powinno się wlewać do rurki fermentacyjnej czy musi być zagotowana wcześniej czy może również jak wcześniej prosto z kranu? Jeszcze mam taki problem ,iż moja rurka fermentacyjna bardzo się rusza(chwieje) czy tak może być i nie zaszkodzi piwu? czy przez mały otworek przez to nie dostanie się jakaś bakteria lub coś innego?
2. Co po niektórzy wlewają wódki lub nawet spirytusu do rurki fermentacyjnej, ja polecam odrobinę środka do dezynfekcji, np. po zdezynfekowaniu fermentora (może to być OXI, czy co tam używasz). Bywało tak że przez nieopatrzność zassało mi trochę takiego płynu z rurki do fermentora, i wszystko później było w porządku.
3. Rozwiń o co dokładnie ci chodzi z tą "chwiejną" rurką - łopocze na wietrze jak flaga na maszcie, czy co? Jeśli tak, to myślałem że już mnie nic w życiu nie zdziwi -
Rurka do piwa
Rozumiem, dzięki za rady aczkolwiek środka dezynfekującego bałbym się użyć zapewne niepotrzebnie. Tak więc moje pytanie tyczy się tylko wody czy mogę zimnej wody z kranu dodać do takiej rurki? Jeśli chodzi natomiast o samą rurkę gdy wpycham ją w uszczelkę w pokrywę fermentatora to ledwo co w nią wchodzi przez co rurka nie trzyma się zbyt stabilnie a za nic w świecie nie moge ją wepchnąć dalej. Czy to jest normalne.
Dziękuje za wszystkie rady.Comment
-
Nie, to nie jest normalne. Albo średnica otworu w uszczelce jest za mała, albo rurka jest za szeroka, lub na odwrót. Jeśli nie masz innej rurki pod ręką, daruj ją sobie - fermentor zamknij pokrywą bez otworu na rurkę.Comment
-
Spróbuję mocnej wepchać do połowy chociaż tej uszczelki. Zestaw cały jest z BA więc powinno pasować. Co do rurki to powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, gdy wlewam do rurki wodę, do połowy rurki dokładnie a potem przychodzę i w jednej jak by komorze (nie wiem jak to określić), nie ma w ogóle wody a w drugiej jest cała to co to oznacza? Dodam, że rurkę posiadam z dwoma takimi komorami i gdy nalałem wody było po równo teraz w jednej jest pół a w drugiej w ogóle. Ta rurka ma jeszcze przykrywkę taką czerwoną i widziałem, że niektórzy ją zakładają, ale czy tak trzeba robić? Bo przecież wtedy tlen nie ma jak się wydobyć z rurki a o to chodzi chyba. Czy to tak ma być?Comment
-
Co do rurki to powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, gdy wlewam do rurki wodę, do połowy rurki dokładnie a potem przychodzę i w jednej jak by komorze (nie wiem jak to określić), nie ma w ogóle wody a w drugiej jest cała to co to oznacza? Dodam, że rurkę posiadam z dwoma takimi komorami i gdy nalałem wody było po równo teraz w jednej jest pół a w drugiej w ogóle.
Rzadko się zdarza że fermentory z BA są szczelne w chociażby 90%, więc śmiało możesz założyć zatyczkę na rurkę. I z rurki nie wydobywa się tlen, tylko w/w CO2.Comment
-
Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Czyli przy nawet cichej fermentacji mogę spokojnie tą zatyczkę założyć, bez żądnych obaw, że się coś stanie? Jest to dobra rzecz bo nic przez to nie wpadnieTeraz przeczytałem na fermentatorze z BA, że przy burzliwej fermentacji należy założyć pokrywę bez rurki i zamknąć wieko w 3/4, czyli dać nieco powietrza, a rurkę dopiero założyć do fermentacji cichej. Troszkę tego nie rozumiem, bo fermentacja burzliwa trwa 7-10 dni bezpieczniej a cicha często już w samych butelkach. Tak czy tak mam nadzieję, że dobrze zrobiłem dając rurkę już na burzliwą i że to nie pogorszy sprawy. Jutro daję tą zatyczkę na rurkę
Comment
-
Teraz przeczytałem na fermentatorze z BA, że przy burzliwej fermentacji należy założyć pokrywę bez rurki i zamknąć wieko w 3/4, czyli dać nieco powietrza, a rurkę dopiero założyć do fermentacji cichej. Troszkę tego nie rozumiem, bo fermentacja burzliwa trwa 7-10 dni bezpieczniej a cicha często już w samych butelkach.
Jeśli rurka, to tylko na burzliwej. W przypadku cichej nie widzę tego sensu.Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-07-21, 20:21.Comment
-
Ja się posłuchałem browarbizowej starszyzny piwowarskiej, uważającej, że rurka to zło, zwiększenie możliwości infekcji, bulka, nie bulka, a powinna itp. Więc ja rurki w ogóle nie używam, polegam na pomiarach blg i na upływie czasu... Generalnie jak dwa dni z rzędu blg nie spada, znaczy to że fermentacja się skończyła. A że za często lepiej w fernentorach nie grzebać - to też prawda.
A woda do drożdży - oczywiście sterylna, tzn. przegotowana i przestudzona do temp. mniejszej niż 30 st., lepiej bliżej 20 st.C. No i czyste (zdezynfekowane) naczynie, oczywiście.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-07-21, 21:25.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Przepraszam nie chodziło mi o fermentację cichą bo takiej nie będę przeprowadzał na zwykłym lagerze. Będę robił tylko burzliwą 7-10 dni i potem rozlew do butelek. Szkoda tylko, że zestaw BA nie zawiera w dwóch fermentatorach kranika, bo bardzo by się to przydało do badania właśnie wyżej wspomnianego BLG. Bez kranika ciężko to w pełni sterylnie zrobić a i zaglądanie co 2-3 dni nie jest dobre. Dlatego ja po zmierzeniu pierwszego BLG, drugi będę badał 8 dni po zamknięciu fermentatora i jeśli w 10 dniu będzie taka sama wartość jak w 8 to przelewam do butelek. Swoją drogą pierwsze BLG wyszło mi zadziwiająco słabe bo tylko 10 blg. Jest to trochę dziwne bo robiłem 18 litrów nie 20 jak zaleca producent.Comment
-
Przepraszam nie chodziło mi o fermentację cichą bo takiej nie będę przeprowadzał na zwykłym lagerze. Będę robił tylko burzliwą 7-10 dni i potem rozlew do butelek. Szkoda tylko, że zestaw BA nie zawiera w dwóch fermentatorach kranika, bo bardzo by się to przydało do badania właśnie wyżej wspomnianego BLG. Bez kranika ciężko to w pełni sterylnie zrobić a i zaglądanie co 2-3 dni nie jest dobre. Dlatego ja po zmierzeniu pierwszego BLG, drugi będę badał 8 dni po zamknięciu fermentatora i jeśli w 10 dniu będzie taka sama wartość jak w 8 to przelewam do butelek. Swoją drogą pierwsze BLG wyszło mi zadziwiająco słabe bo tylko 10 blg. Jest to trochę dziwne bo robiłem 18 litrów nie 20 jak zaleca producent.
A co do rurki jak musisz ją mieć to polecam Sterilocka, nie bulka
Co do czerwonego korka, jaki masz do założenia na rurkę - jest po to by żaden syf Ci nie wpadł do wody w tejże rurce. Nie jest to szczelne, gaz znajdzie sobie ujście.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2016-01-19, 10:23.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...-
Channel: Sprzęt
-
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 15:40 -
-
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...-
Channel: Łódzkie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment