fermentator - przezroczysty?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cheetaha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    #1

    fermentator - przezroczysty?

    Pierwszy post więc witam zamierzamy uwarzyć pierwsze piwko i mamy pytanie:
    na tej stronie:
    Kod:
    http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-do-piwa-domowego-ES-Classic-browar-domowy/247
    możemy kupić zestaw z przezroczystym fermentatorem.. Czy przypadkiem nie powinien być on biały by nie przepuszczać światła?
    Ps. przy okazji - jaki z zestawów polecacie do zrobienia pierwszego piwa z brewkitu? co sądzicie o tym z linku?
  • oczko21
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 72

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cheetaha
    Pierwszy post więc witam zamierzamy uwarzyć pierwsze piwko i mamy pytanie:
    na tej stronie:
    Kod:
    http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-do-piwa-domowego-ES-Classic-browar-domowy/247
    możemy kupić zestaw z przezroczystym fermentatorem.. Czy przypadkiem nie powinien być on biały by nie przepuszczać światła?
    Ps. przy okazji - jaki z zestawów polecacie do zrobienia pierwszego piwa z brewkitu? co sądzicie o tym z linku?

    Ja parę miesięcy temu zamawialem swój pierwszy sprzęt i o wiele taniej mnie wyszło gdy sam skompletowalem wszystko u jednego sprzedawcy na popularnym serwisie aukcyjnym. 2 fermentory, te wszystkie mieszadla, termometr naklejany, rurka, jakieś kapsle, pirosiarczyn, kapslownica, rurki itp itd kosztowalo około 100 zł. I od razu zaryzykowalem piwa z zacieraniem, nie ma się czego bać wiadra mam białe, nieprzezroczyste i trochę żałuję bo nie widzę zupełnie nic co się w środku dzieje.

    Comment

    • Cheetaha
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.08
      • 6

      #3
      ale zacieranie to dodatkowe koszty, które teraz staramy się zredukować

      Comment

      • Piclown
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.07
        • 61

        #4
        Teoretycznie chyba właśnie powinny być nieprzeźroczyste, żeby światło słoneczne nie narobiło bigosu dodając aromat skunksa do piwa. Ponoć wystarczy godzina, żeby do tego doszło.

        Aczkolwiek widziałem zdjęcia w sieci, jak ludzie robią fermentację w balonach do wina.

        Fajnie byłoby widzieć co się dzieje z piwem, ale osobiście zaryzykowałbym tylko w sytuacji, gdy fermentor miałby stać w pomieszczeniu nie narażonym na oświetlenie słoneczne. U mnie raczej tak nie będzie (kiedy już się w końcu zdecyduję na samodzielne uwarzenie), więc postawię jednak na pojemniki nieprzeźroczyste.

        Jeśli wiesz, że słońce piwa nie pacnie to chyba kolor pojemnika nie znaczenia. Takie zdanie laika .

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10798

          #5
          Jeśli się obawiasz słońca, przykryj wiadro ręcznikoem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Cheetaha
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.08
            • 6

            #6
            Pojemnik będzie stał w zacienionym miejscu (lato - jakoś trzeba tą stosunkowo niską temperature utrzymać) do którego sporadycznie może dotrzeć odrobina światła z antyunijnej żarówki Skorzystamy z pomysłu i i tak przykryjemy ręcznikiem Dzięki wszystkim za pomoc, prawdopodobnie za parę dni znowu się zwrócimy z pierwszymi pytaniami

            Comment

            • Piclown
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.07
              • 61

              #7
              Pozostaje życzyć powodzenia .

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • peter267
                Pomocy
                peter267
                Witam wszystkich
                Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory...
                2020-01-26, 13:04
              • jacekn1
                Fermentator stożkowy
                jacekn1
                Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
                2017-10-17, 16:31
              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 16:18
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • balon91
                porada dotycząca temperatury
                balon91
                Witam serdecznie.
                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                2021-07-10, 13:47
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...