fermentator - przezroczysty?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cheetaha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    fermentator - przezroczysty?

    Pierwszy post więc witam zamierzamy uwarzyć pierwsze piwko i mamy pytanie:
    na tej stronie:
    Kod:
    http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-do-piwa-domowego-ES-Classic-browar-domowy/247
    możemy kupić zestaw z przezroczystym fermentatorem.. Czy przypadkiem nie powinien być on biały by nie przepuszczać światła?
    Ps. przy okazji - jaki z zestawów polecacie do zrobienia pierwszego piwa z brewkitu? co sądzicie o tym z linku?
  • oczko21
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 72

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cheetaha Wyświetlenie odpowiedzi
    Pierwszy post więc witam zamierzamy uwarzyć pierwsze piwko i mamy pytanie:
    na tej stronie:
    Kod:
    http://esencjesmaku.pl/pl/p/Zestaw-do-piwa-domowego-ES-Classic-browar-domowy/247
    możemy kupić zestaw z przezroczystym fermentatorem.. Czy przypadkiem nie powinien być on biały by nie przepuszczać światła?
    Ps. przy okazji - jaki z zestawów polecacie do zrobienia pierwszego piwa z brewkitu? co sądzicie o tym z linku?

    Ja parę miesięcy temu zamawialem swój pierwszy sprzęt i o wiele taniej mnie wyszło gdy sam skompletowalem wszystko u jednego sprzedawcy na popularnym serwisie aukcyjnym. 2 fermentory, te wszystkie mieszadla, termometr naklejany, rurka, jakieś kapsle, pirosiarczyn, kapslownica, rurki itp itd kosztowalo około 100 zł. I od razu zaryzykowalem piwa z zacieraniem, nie ma się czego bać wiadra mam białe, nieprzezroczyste i trochę żałuję bo nie widzę zupełnie nic co się w środku dzieje.

    Comment

    • Cheetaha
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.08
      • 6

      #3
      ale zacieranie to dodatkowe koszty, które teraz staramy się zredukować

      Comment

      • Piclown
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.07
        • 61

        #4
        Teoretycznie chyba właśnie powinny być nieprzeźroczyste, żeby światło słoneczne nie narobiło bigosu dodając aromat skunksa do piwa. Ponoć wystarczy godzina, żeby do tego doszło.

        Aczkolwiek widziałem zdjęcia w sieci, jak ludzie robią fermentację w balonach do wina.

        Fajnie byłoby widzieć co się dzieje z piwem, ale osobiście zaryzykowałbym tylko w sytuacji, gdy fermentor miałby stać w pomieszczeniu nie narażonym na oświetlenie słoneczne. U mnie raczej tak nie będzie (kiedy już się w końcu zdecyduję na samodzielne uwarzenie), więc postawię jednak na pojemniki nieprzeźroczyste.

        Jeśli wiesz, że słońce piwa nie pacnie to chyba kolor pojemnika nie znaczenia. Takie zdanie laika .

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Jeśli się obawiasz słońca, przykryj wiadro ręcznikoem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Cheetaha
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.08
            • 6

            #6
            Pojemnik będzie stał w zacienionym miejscu (lato - jakoś trzeba tą stosunkowo niską temperature utrzymać) do którego sporadycznie może dotrzeć odrobina światła z antyunijnej żarówki Skorzystamy z pomysłu i i tak przykryjemy ręcznikiem Dzięki wszystkim za pomoc, prawdopodobnie za parę dni znowu się zwrócimy z pierwszymi pytaniami

            Comment

            • Piclown
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.07
              • 61

              #7
              Pozostaje życzyć powodzenia .

              Comment

              Przetwarzanie...
              X