Piwo miodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maxxxx95
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 4

    Piwo miodowe

    Witam
    To pierwszy mój post więc proszę o wyrozumiałość.Nie mogłem znaleść odpowiedniego działu na zadawanie pytań więc postanowiłem napisać tutaj.Otóż poszukuję przepisu na piwo miodowe ale bez słodów palonych.Interesuje mnie smak najbardziej zbliżony do Ciechana miodowego,a więc wyraźny aromat i smak miodu.Większość piw miodowych jakie piłem była po prostu słodka bez wyraźnego smaku miodu.Czytałem również że problem w tym że cały miód przerabiają drożdże co powoduje zanikanie smaku.

    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Ja używałem miodu sztucznego
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • maxxxx95
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.09
      • 4

      #3
      Interesuje mnie tylko naturalny miód ( podobno Ciechan również jest na takim )

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        To musisz pomyśleć o pasteryzacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • maxxxx95
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.09
          • 4

          #5
          No ale czy po spasteryzowaniu i dodaniu miodu, smak będzie taki jak w miodowych piwach.Czy nie będzie to po prostu smak jakbym do zwykłego kufla lagera dał miodu ?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Tu moja wiedza sie kończy, ja do tylko pilsa uszlachetniałem miodem
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Sprawa dosyć prosta, piwo po burzliwej lecz dobrze odfermentowane wlewasz do kega, dodajesz łyżeczkę miodu na pół litra piwa, gazujesz sztucznie C02, wrzucasz do lodówki na dobę , podłączasz do rozlewu i za jednym posiedzeniem wypijasz, prawda, że proste
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • maxxxx95
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.09
                • 4

                #8
                Myślałem że otrzymam jakieś sensowne odpowiedzi..

                Comment

                • gwzd
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2012.01
                  • 622

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxxxx95 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Myślałem że otrzymam jakieś sensowne odpowiedzi..
                  Czego ty oczekujesz? Dokładnej receptury? Jak widać nikt takowej nie posiada.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X