Pytanie o drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • makolaza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    Pytanie o drożdże

    Niecałe 2 tygodnie temu zacząłem robić swoje pierwsze piwo z brewkitu - Brewkit Coopers European Lager (drożdże w zestawie). Dziś przelałem na cichą i zebrałem gęstwę do słoika.
    Czy mogę użyć pobranych drożdży do produkcji tego piwa?:
    Darth Vader (Cascadian Dark Ale) Warka: 11 gal (41.6L) Goryczka: 66 IBU Kolor: 38 SRM OG: 1.066 (16 Plato) Wydajność: 75% Słody: 22.0 lbs. (9.98 kg) 2-row pale malt 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L 2.0 lbs. (0.9 kg) Carafa II Special (bez łusek) 1.0 lb. (0.45 kg) Special Roast 1.0 lb. (0.45 kg) Brow...

    Chodzi przede wszystkim o wpływ drożdży na smak i efekt końcowy - jakie różnice/nieporządane efekty mogą się pojawić?
  • Areh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.12
    • 120

    #2
    A wiesz jakie to były drożdże w tym kicie? Użyć oczywiście możesz, ale nie zawsze z pozytywnym skutkiem.

    Comment

    • makolaza
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Mam nawet saszetkę po tych drożdżach, ale żadnej nazwy, rodzaju fermentacji nie podali. Tylko informacje o temperaturze ok 21 stopni.
      Kolega w tym temacie coś więcej o nich napisał:
      Nurtowało mnie pytanie - czy drozdze w zestawach Coopers Lager, Coopers European Lager nie są przypadkiem dolnej fermentacji? W instrukcji do tych brewkitów wyrażnie zapisano "Drożdze zadawać gdy temp. brzeczki wynosi między 21-27 stopni C. Przy temperaturze poniżej 21 st fermentacja w ogóle moze...

      Podejrzewam, że skoro są to drożdże dolnej fermentacji, to do tego rodzaju piwa (Black IPA) nie będą zalecane, ale zastanawia mnie czy przyrządzone z nich piwo byłoby znośne.

      Comment

      • oczko21
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 72

        #4
        Drożdże kosztują około 10 zł , kup us-05 i nie oszczędzaj takich pieniędzy po to żeby potem sie martwić czy piwo wyjdzie dobre, czy w ogóle wyjdzie i co by było gdybyś użył odpowiednich drożdży.

        Comment

        • makolaza
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.10
          • 9

          #5
          No i macie racje, us-05 kupione i zaczynamy

          Comment

          • oczko21
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.11
            • 72

            #6
            Powodzenia,

            Comment

            • Areh
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.12
              • 120

              #7
              Skoro była informacja o temp. ok. 21 stopni (domyślam się że chodzi o temp. fermentacji), to to nie były drożdże dolnej fermentacji.

              Comment

              • makolaza
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.10
                • 9

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Areh Wyświetlenie odpowiedzi
                Skoro była informacja o temp. ok. 21 stopni (domyślam się że chodzi o temp. fermentacji), to to nie były drożdże dolnej fermentacji.
                Ciężko powiedzieć, bo w temacie który podałem wyżej, ludzie piszą że drożdże te działają również w temperaturze 9-10 stopni.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X