Piwo niskoalkoholowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • boroos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 1

    Piwo niskoalkoholowe

    Witam

    Postanowiłem zrobić piwo niskoalkoholowe (w granicach 1%).
    Chcę się oprzeć na przepisie:
    piwo, piwo domowe, warzenie, warzenie piwa, dobre piwo, pyszne, pyszne piwo, wyjątkowe, blog o warzeniu piwa,


    jednak z racji, że autor sam stwierdza, że goryczka wyszła zbyt wysoka chciałem zmodyfikować etap chmielenia w następujący sposób:

    chmiel El Dorado - 15 g - 60 min
    chmiel El Dorado - 15 g - 30 min
    chmiel El Dorado - 20 g - 5 min
    chmiel Chinook - 25 g - na zimno (5-6 dni)

    Jestem początkujący więc prośba o opinię, czy taki sposób chmielenia da dobre efekty.
    Około ile IBU będzie w efekcie końcowym?
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

    #2
    Ja też początkujący ale że się słabo znam... to się wypowiem ;P
    Ostatnia moja warka to właśnie niskoalkoholowe. 50% 1kg pale ale i 50% karmelowego. Chmieliłem to: 18g Fuggles na 60 min i 7g Fuggles na 20 min. Wyszło b.slabo chmielowe- coś ok 12 IBU. IMO za mało chmielu choć płci pięknej (dla niej robione ) smakuje
    Co do obliczenia IBU poszukaj jakiegoś programu w necie. Ja korzystam z brewness.com albo brewtargeta

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boroos Wyświetlenie odpowiedzi
      Około ile IBU będzie w efekcie końcowym?
      Według Brewtargeta ok 45 IBU.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boroos Wyświetlenie odpowiedzi
      Jestem początkujący więc prośba o opinię, czy taki sposób chmielenia da dobre efekty.
      Raczej nie. Tak wysoka goryczka przy niskim ekstrakcie będzie po prostu uciążliwa. Lepiej dać mniej chmielu na goryczkę, a więcej ana aromat. Chmiel El Dorado jest tak mocny, że do osiągnięcia przeciętniej goryczki przy takim stężeniu brzeczki wystarczy 1 gram.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Nie chcę siać defetyzmu ale piwo niskoalkoholowe to wyższa szkoła jady niż ten przepis na którym się opierasz.

        Jeśli się zdecydujesz to staraj się nie przekraczać 12 IBU.
        Pilnuj Ph zacieru i wody wysłodkowej bo będziesz miał piwo o smaku kartonu.

        Raczej odradzam na początek przygody piwowarskiej, chyba, że nie jesteś początkujący .
        Last edited by fidoangel; 2016-01-15, 20:43.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Pilnuj ... wody wysłodkowej bo będziesz miał piwo o smaku
          Czy Kolega byłby tak uprzejmy i sprecyzował na czym miałoby polegać "pilnowanie wody wysłodkowej"?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Na pilnowaniu Ph.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Bazii_heej
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.10
              • 1

              #7
              Piwo niskoalkoholowe? Ale po co?

              Comment

              Przetwarzanie...
              X