RIS - drożdże us-05 i fermivin pdm

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #1

    RIS - drożdże us-05 i fermivin pdm

    Za parę dni planuje uwarzyć pierwszego RISa i zaplanowałem sobie taki schemat fermentacji: na początek daje gęstwę us-05 i po zakończeniu burzliwej zlewam do drugiego fermentora z dodatkiem uwodnionych bayanusów. Czy to ma według Was sens?

    A może ktoś z Was robił RIS lub coś podobnego na samych bayanusach?
    https://www.facebook.com/browarbaluty/
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    A po co Ci te Bayanusy? Chcesz głębiej odfermentować piwo, uzyskać woltaż powyżej 10% alk. obj.? Jak tak, to po co?
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #3
      Mówiąc szczerze, to mam niezbyt dobre doświadczenia w fermentowaniu piw ciemnych z dużym udziałem słodów czekoladowych i palonych - dwa razy robiłem i oba były niedofermentowane. Dwie butelki wybuchły więc staram się dmuchać na zimno.

      Bayanusy to opcja rezerwowa, gdyby okazało się, że us-05 odmówiły współpracy przy powiedzmy 11 blg (gęstość początkowa ok. 25)
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Zadaj świeżą gęstwę w odpowiedniej ilości, tudzież zrehydratyzuj odpowiednią ilość drożdży (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html) i zapewnij drożdżom odpowiednie warunki (solidne napowietrzenie, odpowiednia temperatura brzeczki przez zadaniem drożdży, wydłużony czas fermentacji, nawet jak już "nie bulka" etc.) a wszystko powinno odfermentować jak należy. Jeśli będzie inaczej, to znaczy że coś zrobiłeś nie tak. Mój RIS ostatnio zszedł do 7 Blg z początkowych 24, bez dodawania drożdży winnych. Co jak co, ale mi by było szkoda z takiego piwa robić "mózgotrzep".
        Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2016-03-02, 11:32.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2594

          #5
          Na drożdżach winnych udają się inne piwa niż stout'y, portery itd. 25 blg to nie jest jakaś niebotyczna liczba, zwykłe drożdże w zupełności zrobią swoje, naczytacie się "internetowych mędrców" i potem problemy. Safale S-04 radzą sobie spokojnie z 23blg dając to, co jest zakładane, więc w przypadku 25blg też bym się nie wahał. Fermivin PDM sprawdzają się w gruit'ach.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #6
            Dzięki za rady. Gęstwę będę miał w miarę świeżą, bo tygodniową więc powinno być ok.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Onatc
              Voss Kveik MJ
              Onatc
              Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać....
              2020-07-03, 07:33
            • Danny_daniello
              IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
              Danny_daniello
              Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
              Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
              2020-04-20, 22:19
            • jtomasz
              Infekcja
              jtomasz
              Witam,
              nastwiłem 5 dni temu mocno chmieloną IPA, na uwodnionych drożdzach us-04,
              i po tych 5-dniach nie ma śladu burzliwej fermentacji, dzisiaj zmartwiony otworzyłem fermentor i nie wygląda mi to ciekawie, czy to jest infekcja???...
              2017-11-01, 17:55
            • nochalopagus1
              safale us05
              nochalopagus1
              witam Szanownych Piwowarów. mimo że nie stoi za mną duża ilość warek sądziłem że drożdże us 05 dość dobrze znam. zrobiłem na nich kilka piwek z ekstraktów i zawsze było tak że tworzyły na powirzchni trwałą czapę. jak wielkie było zdziwienie dziś rano gdy na powierzchni pale ale...
              2011-02-25, 11:18
            • piwosz_andrzej
              Długo utrzymująca się piana podczs fermentacji burzliwej.
              piwosz_andrzej
              W ubiegły piątek warzyłem AIPA. W sobotę z rana do brzeczki 14BLG dodałem drożdże US05. Fermentacja ruszyła z kopyta i w niedzilę na piwie była już gruba piana. Temperatura w pomieszczeniu gdzie przeprowadzam fermentację wynosi 17 st. Do dziś tj. już tydzień od zadania drożdży na piwie...
              2017-03-25, 19:28
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...