RIS - drożdże us-05 i fermivin pdm

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    RIS - drożdże us-05 i fermivin pdm

    Za parę dni planuje uwarzyć pierwszego RISa i zaplanowałem sobie taki schemat fermentacji: na początek daje gęstwę us-05 i po zakończeniu burzliwej zlewam do drugiego fermentora z dodatkiem uwodnionych bayanusów. Czy to ma według Was sens?

    A może ktoś z Was robił RIS lub coś podobnego na samych bayanusach?
    https://www.facebook.com/browarbaluty/
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    A po co Ci te Bayanusy? Chcesz głębiej odfermentować piwo, uzyskać woltaż powyżej 10% alk. obj.? Jak tak, to po co?
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #3
      Mówiąc szczerze, to mam niezbyt dobre doświadczenia w fermentowaniu piw ciemnych z dużym udziałem słodów czekoladowych i palonych - dwa razy robiłem i oba były niedofermentowane. Dwie butelki wybuchły więc staram się dmuchać na zimno.

      Bayanusy to opcja rezerwowa, gdyby okazało się, że us-05 odmówiły współpracy przy powiedzmy 11 blg (gęstość początkowa ok. 25)
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Zadaj świeżą gęstwę w odpowiedniej ilości, tudzież zrehydratyzuj odpowiednią ilość drożdży (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html) i zapewnij drożdżom odpowiednie warunki (solidne napowietrzenie, odpowiednia temperatura brzeczki przez zadaniem drożdży, wydłużony czas fermentacji, nawet jak już "nie bulka" etc.) a wszystko powinno odfermentować jak należy. Jeśli będzie inaczej, to znaczy że coś zrobiłeś nie tak. Mój RIS ostatnio zszedł do 7 Blg z początkowych 24, bez dodawania drożdży winnych. Co jak co, ale mi by było szkoda z takiego piwa robić "mózgotrzep".
        Last edited by kostas; 2016-03-02, 11:32.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          #5
          Na drożdżach winnych udają się inne piwa niż stout'y, portery itd. 25 blg to nie jest jakaś niebotyczna liczba, zwykłe drożdże w zupełności zrobią swoje, naczytacie się "internetowych mędrców" i potem problemy. Safale S-04 radzą sobie spokojnie z 23blg dając to, co jest zakładane, więc w przypadku 25blg też bym się nie wahał. Fermivin PDM sprawdzają się w gruit'ach.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #6
            Dzięki za rady. Gęstwę będę miał w miarę świeżą, bo tygodniową więc powinno być ok.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            Przetwarzanie...
            X