Od czego zacząć

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • batoras1
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.09
    • 81

    #1

    Od czego zacząć

    Mam pytanie, od czego mam zacząć warzenie własnego piwka. Może polecicie mi jakąś literaturę lub linki na strony zawierające tematykę, która mnie interesuje. Jako totalny amator liczę na waszą pomoc. Wierze, że pomożecie mi stworzyć moje pierwsze własne piwo.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24057

    #2
    no to witaj w klubie amatorów
    polskich źródeł informacji na ten temat raczej jeszcze nie znajdziesz.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      zajrzyj więc na stronę www.howtobrew.com
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • NoLeafClover
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 449

        #4
        Linki

        Próbowałem wejść pod ten adres ale nic!!!
        Możesz zobaczyć tutaj:


        lub

        Hombrew info and Northeast U.S. winter weather. Beer recipes, guidelines, yeast, hops, and grains all here. Find your local weather here too. Radars, satellites, models, and charts.


        i http://www.solorb.com/beer/

        Ale tam kolesie korzystają z drożdży !!! nie takich zwykłych !!!
        NoLeafClover

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          No to mają nie takie zwykłe piwo. Jakby robili ze zwykłych, to by mieli zwykłe.

          Comment

          • batoras1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2001.09
            • 81

            #6
            Wielkie dzięki

            Comment

            • Cordel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 1087

              #7
              Wejdz predziutko na adres http://www.brewery.com/ mysle, ze znajdziesz tam odpowiedz na swe pytania
              "Mam powody
              Powstrzymywać się od wody.
              Od wody mnie w brzuchu kole:
              Pijam tylko alkohole."
              Jan Lemański

              Comment

              • Cordel
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 1087

                #8
                Ojoj stuknela mi setka, po 10-ciu dniach, qrde, ale mam gadane(dlaciego taki w szkoole nie bylem)???
                "Mam powody
                Powstrzymywać się od wody.
                Od wody mnie w brzuchu kole:
                Pijam tylko alkohole."
                Jan Lemański

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24057

                  #9
                  Originally posted by Cordel
                  Wejdz predziutko na adres http://www.brewery.com/ mysle, ze znajdziesz tam odpowiedz na swe pytania
                  nic tam nie znajziesz, sorry.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • batoras1
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2001.09
                    • 81

                    #10
                    Ale i tak spróbuję

                    Comment

                    • Cordel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 1087

                      #11
                      http://www.hombru.com/, http://www.art-of-brewing.co.uk/, http://www.brewery.org/, http://www.pubbrewing.com/
                      Proshe, podalem kilka adresow, co sa zwiazane z domowym piwowarstwem, teraz znajdziesz tam informacje(ja znalazlem kilka odpowiedzi)
                      "Mam powody
                      Powstrzymywać się od wody.
                      Od wody mnie w brzuchu kole:
                      Pijam tylko alkohole."
                      Jan Lemański

                      Comment

                      • batoras1
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2001.09
                        • 81

                        #12
                        Dzięki masz u mnie

                        Comment

                        • Gizbern
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.07
                          • 89

                          #13
                          ART: Mylisz się! Widziałem w księgarni książkę po polsku o warzeniu piwa. Dużo tam było co prawda straszliwych chemicznych wzorów ale widać było że jest dla piwowarów. Tylko że sobie jej nie kupiłem bo kosztowała jakieś 30zł a ja miałem 3zł i kupiłem sobie piwo . Dla zainteresowanych: księgarnia na Szczytnickiej we Wrocławiu - widziałem książkę przed wakacjami, więc może wykupili ją jacyś szaleni piwowarzy

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24057

                            #14
                            to było o warzeniu piwa w DOMU, W POLSKICH WARUNKACH????
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Gizbern
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.07
                              • 89

                              #15
                              Nigdy nie warzyłem w domu, więc nie wiem (książkę przejrzałem pobieżnie), ale myślę że informacje tam zawarte przydadzą się każdemu, także początkującemu - uzupełnione oczywiście o rady Piwowara.

                              Zdaje mi się też że książka była wydana przez jakieś wydawnictwo specjalizujące się w edukacji akademickiej....

                              Dobra, dość tych niesprawdzonych informacji - coś jeszcze dodam, jak się rzetelnie rozeznam!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • karolina2000
                                Jak zacząć?
                                karolina2000
                                Jak zacząć? Jaki koszt "startowego zestawu" do browarnictwa amatorskiego? Jestem bardzo początkująca :-(...
                                2022-04-01, 17:39
                              • Alkoneser
                                Browar Stu Mostów, WRCLW Pszeniczny
                                Alkoneser
                                No nie wierzę, że nie ma wątku.


                                Styl: Weizen
                                Typ: ale, jasny
                                ABV: 5%
                                BLG: 12,5°

                                Wszystko czego od pszenicznego mógłbym oczekiwać jest tutaj - polecam....
                                2023-08-05, 00:13
                              • bastion
                                Łotwa, Ryga, Vagonu Iela 21, Nurme Brewery & Taproom.
                                bastion
                                Okolica dawnych zakładów remontowo - kolejowych w Rydze obfituje w stare magazyny. Niska ceglana zabudowa przemysłowa często z przełomu XIX i XX wieku ma swój urok.
                                Klucząc między nimi podchodzę pod jeden z nich gdzie ma się mieścić browar rzemieślniczy Nurme. Brama otwarta, ale...
                                2023-06-07, 22:49
                              • Prusak
                                Chodel, Rynek 2, Pizza Rynek
                                Prusak
                                Jak ja lubię polską prowincję...
                                Niedawno założony lokal w małej miejscowości pozbawionej niegdyś praw miejskich.
                                W menu charakterystyczne dania polskiej kuchni regionalnej czyli pizza i kebab.
                                Za to niepodzianka, za barem widzę chyba sześć różnych butelek z piwami...
                                2020-08-07, 21:10
                              • Orerendri
                                Jak zacząć z brewkitami?
                                Orerendri
                                Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi...
                                2020-04-16, 09:02
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...