Witam
Przymierzam się do uwarzenia pierwszej warki piwa i wybór padł na Pale Ale docelowo na nowo zelandzkich i australijskich chmielach. Chcę zacząć od razu od zacierania, jako taką wiedzę teoretyczną już mam a i co nieco praktyki liznąłem przy okazji robienia wina i cydru Chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Proszę o porady odnośnie receptury, szczególnie prosiłbym o pomoc przy ustawieniu chmieli.
Słody: piwo nie idzie na żaden konkurs, nie musi się więc mieścić się w żadnych widełkach stylu. Chciałbym że piwo było jasne i bez użycia słodów karmelowych których zwyczajnie w świecie nie lubię
Tak więc co myślicie o:
Zacieranie: Jako że będzie to moje pierwsze własnoręcznie robione piwo rozumiem, że najlepszą opcją póki co będzie zacieranie w jednej temperaturze?
60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?
Chmiele: tutaj mam największą zagwozdkę Opierając się na własnych doznaniach sensorycznych oraz opisie chmieli w internecie, myślałem o użyciu następujących chmielioczywiście część chciałbym wrzucić na cichą)
Drożdże: US-05. Z ciekawości: czy dużą różnice zrobiłoby użycie np takich ? : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/f...anski-sen.html
Przymierzam się do uwarzenia pierwszej warki piwa i wybór padł na Pale Ale docelowo na nowo zelandzkich i australijskich chmielach. Chcę zacząć od razu od zacierania, jako taką wiedzę teoretyczną już mam a i co nieco praktyki liznąłem przy okazji robienia wina i cydru Chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Proszę o porady odnośnie receptury, szczególnie prosiłbym o pomoc przy ustawieniu chmieli.
Słody: piwo nie idzie na żaden konkurs, nie musi się więc mieścić się w żadnych widełkach stylu. Chciałbym że piwo było jasne i bez użycia słodów karmelowych których zwyczajnie w świecie nie lubię
Tak więc co myślicie o:
- 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom
- 500 g słodu pszenicznego jasnego
Zacieranie: Jako że będzie to moje pierwsze własnoręcznie robione piwo rozumiem, że najlepszą opcją póki co będzie zacieranie w jednej temperaturze?
60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?
Chmiele: tutaj mam największą zagwozdkę Opierając się na własnych doznaniach sensorycznych oraz opisie chmieli w internecie, myślałem o użyciu następujących chmielioczywiście część chciałbym wrzucić na cichą)
- Nelson Sauvin (NZ) - 11,2%
- Galaxy (AU) - 14,5 %
- Stella/Ella (AU) - 15.1 %
- Rakau (NZ) - 10,7 %
- opcjonalnie, chmiel amerykański Palisade (6,1%), który ponoć dodaje fajne nuty morelowe
Drożdże: US-05. Z ciekawości: czy dużą różnice zrobiłoby użycie np takich ? : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/f...anski-sen.html
Comment