NZ/AU Pale Ale- pomoc przy recepturze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Honou
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 1

    NZ/AU Pale Ale- pomoc przy recepturze

    Witam

    Przymierzam się do uwarzenia pierwszej warki piwa i wybór padł na Pale Ale docelowo na nowo zelandzkich i australijskich chmielach. Chcę zacząć od razu od zacierania, jako taką wiedzę teoretyczną już mam a i co nieco praktyki liznąłem przy okazji robienia wina i cydru Chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Proszę o porady odnośnie receptury, szczególnie prosiłbym o pomoc przy ustawieniu chmieli.

    Słody: piwo nie idzie na żaden konkurs, nie musi się więc mieścić się w żadnych widełkach stylu. Chciałbym że piwo było jasne i bez użycia słodów karmelowych których zwyczajnie w świecie nie lubię

    Tak więc co myślicie o:
    • 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom
    • 500 g słodu pszenicznego jasnego


    Zacieranie: Jako że będzie to moje pierwsze własnoręcznie robione piwo rozumiem, że najlepszą opcją póki co będzie zacieranie w jednej temperaturze?
    60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?

    Chmiele: tutaj mam największą zagwozdkę Opierając się na własnych doznaniach sensorycznych oraz opisie chmieli w internecie, myślałem o użyciu następujących chmielioczywiście część chciałbym wrzucić na cichą)
    • Nelson Sauvin (NZ) - 11,2%
    • Galaxy (AU) - 14,5 %
    • Stella/Ella (AU) - 15.1 %
    • Rakau (NZ) - 10,7 %
    • opcjonalnie, chmiel amerykański Palisade (6,1%), który ponoć dodaje fajne nuty morelowe


    Drożdże
    : US-05. Z ciekawości: czy dużą różnice zrobiłoby użycie np takich ? : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/f...anski-sen.html
    Last edited by Honou; 2016-03-31, 14:53.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10780

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Honou Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?
    W 72 bym sobie darował, lepiej 78 na 10min
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X