Mój drugi raz.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NicramMistrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 6

    #1

    Mój drugi raz.

    Mam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Pszeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji. Wczoraj nastawiłem lagera ale drożdże wsypałem przy temp około 29stopni. Dzisiaj obserwując rurkę z wodą, tak ochocze nie bulgocze jak przy pszeniczniaku. Czy wsypałem w za wysokiej temp drożdże i mogła jakaś część ich zginąć? Jeśli tak to jak mogę to niechlujstwo uratować? Kupić drożdże i dosypać?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2016-04-28, 21:31.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    29*C drożdży nie zabije ale też nie wzmocni Szybka fermentacja, klimaty winno-bimbrowe, wielce smakowite może nie będzie, ale alkohol będzie Ot drugie koty za płoty - teraz marsz poczytać o rodzajach drożdży i o optymalnym zakresie temperatur pracy danych szczepów
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • NicramMistrz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 6

      #3
      Ok dzięki za szybką odpowiedź, bardziej na smaku mi zależy niż na mocy. Przedział temp na opakowaniu był 21-27stopni. Temperatura spadała.

      Poczytam, poczytam. Jestem nowy i jeszcze zieolny w tych tematach choć piwo pije od 14 roku życia 22 lata z piwem jak psu w budę Muszę się zagłebić w to co spożywam bo dobre a nic nie wiem na jego temat, znaczy wiem więcej niż przeciętny ale nie na tyle ile bym chciał.

      Czyli mam nie ruszać brzęczki i czekać spokojnie? Nic nie dosypywać?

      Comment

      • MistrzSuspensu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 50

        #4
        To, że nie bulgocze to nie oznacza, że nie zachodzi fermentacja, bo gaz może wydostawać się przez szczeliny fermentora. Ja bym sprawdził czy pokrywa pojemnika się wybrzuszyła albo czy jest piana na powierzchni. Czasem też drożdże potrzebują nieco więcej czasu na rozruch.

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz
          Przedział temp na opakowaniu był 21-27stopni.
          Do lagera? Impressing... ;-)
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • NicramMistrz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.04
            • 6

            #6
            Jadę z przepisu http://allegro.pl/piwo-domowe-cooper...196341546.html

            Comment

            • NicramMistrz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 6

              #7
              No nie da się ukryć, taka droga kręta była moja w życiu

              Alarm odwołany. Wróciłem z pracy a tu pięknie bulgocze, gada do mnie jak moja...

              Dziękuje wszystkim którzy chcieli pomóc.

              Comment

              • kocoreq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 40

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz
                Mam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Przeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji.
                zakapslowane na etapie drugiej fermentacji? WTF?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Piotr7
                  drożdże dla początkującego
                  Piotr7
                  Witam!
                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                  2024-12-09, 13:24
                • etman
                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                  etman
                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                  2024-11-23, 18:56
                • etman
                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                  etman
                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                  2024-10-29, 21:38
                • kurek93
                  Pszenica z błędami.
                  kurek93
                  Witam.
                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                  • słód Weyermann®
                  ...
                  2023-01-13, 10:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...