Mam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Pszeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji. Wczoraj nastawiłem lagera ale drożdże wsypałem przy temp około 29stopni. Dzisiaj obserwując rurkę z wodą, tak ochocze nie bulgocze jak przy pszeniczniaku. Czy wsypałem w za wysokiej temp drożdże i mogła jakaś część ich zginąć? Jeśli tak to jak mogę to niechlujstwo uratować? Kupić drożdże i dosypać?
Mój drugi raz.
Collapse
X
-
29*C drożdży nie zabije ale też nie wzmocni Szybka fermentacja, klimaty winno-bimbrowe, wielce smakowite może nie będzie, ale alkohol będzie Ot drugie koty za płoty - teraz marsz poczytać o rodzajach drożdży i o optymalnym zakresie temperatur pracy danych szczepów- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Ok dzięki za szybką odpowiedź, bardziej na smaku mi zależy niż na mocy. Przedział temp na opakowaniu był 21-27stopni. Temperatura spadała.
Poczytam, poczytam. Jestem nowy i jeszcze zieolny w tych tematach choć piwo pije od 14 roku życia 22 lata z piwem jak psu w budę Muszę się zagłebić w to co spożywam bo dobre a nic nie wiem na jego temat, znaczy wiem więcej niż przeciętny ale nie na tyle ile bym chciał.
Czyli mam nie ruszać brzęczki i czekać spokojnie? Nic nie dosypywać?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz Wyświetlenie odpowiedziPrzedział temp na opakowaniu był 21-27stopni.Czy napija sie panowie piweczka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Przeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji.
Comment
-
Comment