Mój drugi raz.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NicramMistrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 6

    Mój drugi raz.

    Mam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Pszeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji. Wczoraj nastawiłem lagera ale drożdże wsypałem przy temp około 29stopni. Dzisiaj obserwując rurkę z wodą, tak ochocze nie bulgocze jak przy pszeniczniaku. Czy wsypałem w za wysokiej temp drożdże i mogła jakaś część ich zginąć? Jeśli tak to jak mogę to niechlujstwo uratować? Kupić drożdże i dosypać?
    Last edited by anteks; 2016-04-28, 21:31.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    29*C drożdży nie zabije ale też nie wzmocni Szybka fermentacja, klimaty winno-bimbrowe, wielce smakowite może nie będzie, ale alkohol będzie Ot drugie koty za płoty - teraz marsz poczytać o rodzajach drożdży i o optymalnym zakresie temperatur pracy danych szczepów
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • NicramMistrz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 6

      #3
      Ok dzięki za szybką odpowiedź, bardziej na smaku mi zależy niż na mocy. Przedział temp na opakowaniu był 21-27stopni. Temperatura spadała.

      Poczytam, poczytam. Jestem nowy i jeszcze zieolny w tych tematach choć piwo pije od 14 roku życia 22 lata z piwem jak psu w budę Muszę się zagłebić w to co spożywam bo dobre a nic nie wiem na jego temat, znaczy wiem więcej niż przeciętny ale nie na tyle ile bym chciał.

      Czyli mam nie ruszać brzęczki i czekać spokojnie? Nic nie dosypywać?

      Comment

      • MistrzSuspensu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 50

        #4
        To, że nie bulgocze to nie oznacza, że nie zachodzi fermentacja, bo gaz może wydostawać się przez szczeliny fermentora. Ja bym sprawdził czy pokrywa pojemnika się wybrzuszyła albo czy jest piana na powierzchni. Czasem też drożdże potrzebują nieco więcej czasu na rozruch.

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz Wyświetlenie odpowiedzi
          Przedział temp na opakowaniu był 21-27stopni.
          Do lagera? Impressing... ;-)
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • NicramMistrz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.04
            • 6

            #6
            Jadę z przepisu http://allegro.pl/piwo-domowe-cooper...196341546.html

            Comment

            • NicramMistrz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 6

              #7
              No nie da się ukryć, taka droga kręta była moja w życiu

              Alarm odwołany. Wróciłem z pracy a tu pięknie bulgocze, gada do mnie jak moja...

              Dziękuje wszystkim którzy chcieli pomóc.

              Comment

              • kocoreq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 40

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NicramMistrz Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam pytanie dość na czasie Tydzień temu pierwszy razu warzyłem piwo. Przeniczniaka z ekstraktu, wszystko przebiegło pięknie i jest teraz zakapslowane na etapie drugiej fermentacji.
                zakapslowane na etapie drugiej fermentacji? WTF?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X