Starter drożdzowy FM41 / glukoza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yogshi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 4

    Starter drożdzowy FM41 / glukoza

    Witam, jestem tu od dzis takze Witam Wszystkich!!!!!

    .....i prosba o opinie bo mam dylemat.

    Przymierzam sie do wazenia hafe.....generalnie mam juz skladniki i chce przygotowac starter drozdzowy..... mam plynne drozdze fm 41 gwozdzie banany i dylema taki poniewaz robie to pierwszy raz i nie do konc sie przygotowalem tooretycznie do zrobienia startera tzn skladniki - brak mi ekstraktu slodowego ..... i pytanie teraz czy zamiast ekstraktu slodowego moge zastosowac glukoze w proszku - czy moze to kiepski pomysl....
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Kiepski pomysł. Na Twoim miejscu zrobiłbym na początek jakieś lekkie piwo (tak około 8-9 blg) na rozruszanie drożdży. Możesz też przygotować starter korzystając z surowców które masz, ale nie z glukozy
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • yogshi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 4

      #3
      Ok, wstrzymalem sie z decyzja, a powiedz mi co masz na mysli mowiac lekkie piwo. Z czego to przygotowac, bo chyba nie z czesci skladnikow przygotowanych na konkretna warke? Chyba cos o podobnym stylu byle by mialo 8-9 blg?

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Masz surowce tylko na jedną warkę? Jeśli tak to po prostu zrób dwie mniejsze warki, z czego pierwszą słabszą - zadziała jak starter. Albo zrób starter ze słodu. Albo dokup surowców bo drożdży płynnych można użyć kilka razy.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • yogshi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.07
          • 4

          #5
          Ok dzieki za rozjasnienie pozdrawiam!!!

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #6
            No może nie glukoza (choć ja bym tam zrobił na samym cukrze białym nawet) ale jakbyś dostał ciemny cukier trzcinowy to spokojnie możesz zrobić, większość drożdży namnażana jest na melasie ,nie wiem czy buraczanej, czy trzcinowej.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Cukier trzcinowy? Bez rozmachu. Na budyniu waniliowym próbowałeś?
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Ciemny cukier trzcinowy to właściwie melasa,jeżeli duzi producenci drożdży tak robią to dlaczego nie ma tak zrobić domowy piwowar.

                Pewnie jesteś internetową ofiarą tych bzdur powielanych w necie ,ze drożdże potem nie chcą jeść brzeczki piwnej ....

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Sam jesteś internetową ofiarą. Tak się składa że razem z pierwszym zestawem sprzętu i surowców zamówiłem sobie "Jak warzyć piwo" Z. Fałata i wyobraź sobie że przeczytałem zanim nastawiłem brzeczką, potem było "Domowe warzenie piwa" R. Lehrla a potem kilka innych pozycji, głównie angielskojęzycznych. Nie przypominam sobie żeby którakolwiek z nich polecała robienie starterów z glukozy, cukru czy melasy - wprost przeciwnie, większość źródeł to odradza. Ale mogę się mylić, jak mi zacytujesz to odszczekam. Zresztą tu masz instrukcję użycia drożdży zamieszczoną przez ich producenta:

                  Jest tam coś o cukrze? Jako zamiennik podany jest płynny ekstrakt słodowy.
                  Dodajesz do brzeczki nastawnej syropu glukozowo-fruktozowego? Używasz kukurydzy zamiast słodu? Rozcieńczasz młode piwo wodą przed rozlewem? Duzi producenci tak robią. Chcesz w domu trzepać korpolagery to proszę bardzo, ale nie wciskaj ciemnot młodym. Tak się składa że fermentacja jest kluczowym procesem przy produkcji piwa i należy jak najlepiej przygotować do niej brzeczkę i drożdże.
                  Last edited by Jimmy_jb; 2016-07-13, 09:08.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • sztetke
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 355

                    #10
                    To jeszcze napisz do fermentis i zapytaj jak produkują drożdże, wtedy możesz szczekać wyć, co tam Ci natura podpowiada.

                    Comment

                    • marek-
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.07
                      • 70

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciemny cukier trzcinowy to właściwie melasa,jeżeli duzi producenci drożdży tak robią to dlaczego nie ma tak zrobić domowy piwowar.

                      Pewnie jesteś internetową ofiarą tych bzdur powielanych w necie ,ze drożdże potem nie chcą jeść brzeczki piwnej ....
                      Mocne słowa, ale w literaturze te "bzdury" są powielane przez dość poważanych autorów, np. tu:


                      Jeśli mają ciut lepiej pracować gdy starter przypomina składem docelowe piwo, to lepiej się tego trzymać i finalnie otrzymać ciut lepsze piwo

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                        To jeszcze napisz do fermentis i zapytaj jak produkują drożdże, wtedy możesz szczekać wyć, co tam Ci natura podpowiada.
                        Bardzo chętnie napiszę do Fermentis żeby Ciebie przeszczekać w temacie o ich drożdżach. Ale tutaj mowa po pierwsze o drożdżach innej firmy a po drugie nie o produkcji drożdży na sprzedaż a o przygotowaniu ich do fermentacji - nie wiesz jaka jest różnica? Podaj źródła na temat skoro oskarżasz mnie o pisanie bzdur.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • sztetke
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.12
                          • 355

                          #13
                          Łahaha, no rzeczywiście jest różnica, chyba w skali i w kwestiach sterylności.

                          Napisz koniecznie, jak już zaczniesz szczekać to coś w stylu tych małych kundli co to drą się na wszystko i wszędzie, już czuję ten ból...

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23956

                            #14
                            Panowie, po co te przepychanki?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                              Łahaha, no rzeczywiście jest różnica, chyba w skali i w kwestiach sterylności.

                              Napisz koniecznie, jak już zaczniesz szczekać to coś w stylu tych małych kundli co to drą się na wszystko i wszędzie, już czuję ten ból...
                              A jakieś argumenty merytoryczne masz? Jak nie to pozostańmy przy swoim. Rób sobie startery z czego chcesz ale nie doradzaj tego początkującym piwowarom bo to nie jest dobra praktyka żeby robić coś na odpierdol.
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X