Irish stout z Coopersa - butelkowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rasdwaczy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 3

    #1

    Irish stout z Coopersa - butelkowanie

    Cześć,

    jestem początkującym "piwowarem". tzn. popełniłem 2 piwa z brewkitów. Pierwszy poszedł Bitter, teraz robię Irish Souta z Coopersa.

    Puszkę ugotowałem 2.07. wyszło mi z tego 21 litrów. Fermentor stał w temperetaturze 23°C. Dzisiaj (11.07) czyli po 9 dniach fementacji balingomierz buja się między 3 a 4 (i to jak przymrurzę oko ) Martwi mnie to, bo w instrukcji karzą butelkować dopiero przy 1°. Powinienem czekać dalej? Przelać na cichą, czy butelkować?
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #2
    sprawdź jutro BLG jak ciągle się nie zmienia to można przelewać. Ja bym pewnie dał jeszcze na cichą, lepiej się wyklaruje oraz spokojniejszy będziesz czy BLG napewno jest już na stałym poziomie

    Comment

    • rasdwaczy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 3

      #3
      Dzięki za pomoc.

      Ryzyk fizyk, wieczorem przelałem na cichą (w temp 18°C). Planuję sprawdzić Blg w weekend i butelkować.

      Comment

      • rasdwaczy
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 3

        #4
        Dzisiaj piwo ma dalej 3°BLG, w smaku jest b. dobre
        Teraz pozostało mi tylko zabutelkowanie, jest tego równo 21l.

        Jaką ilość cukru polecacie dodać do całości?
        Producent podaje 4g/butelkę. Czyli powinno być 168g/całość. Chciałbym uniknąć granatów, ale nie mogę powiedzieć, żebym lubił słabo nagazowane piwa...

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Tyle spokojnie wystarczy.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • Javox
            Wellpark (Innis & Gunn), Irish Whiskey Cask
            Javox
            Scottish Oatmeal Stout z alko 6.1%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Barwa - pod światło rubin ciemny.
            Gaz - średni do lekkiego.
            Aromat - ciemna owocowość, palone drewnem, węglem drzewnym.
            Smak - słodkawe, ciemne...
            2024-03-14, 18:29
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            Sady [Funky Fluid], Fairhaired Irish Red Ale
            darekd
            14% ekstr.
            5,5% alk.

            Aromat - podpekany słód, chmiel (ale bez jakiejś nuty przewodniej), słodsze czerwone owoce (wiśnie), ciut karmelu
            Piana - dość wysoka, trwalsza z drobnym kożuszkiem na dłużej
            Barwa - miedziana
            Wysycenie - umiarkowane, musujące...
            2022-04-03, 00:06
          • darekd
            Boyne [Sullivan's], Maltings Irish Ale
            darekd
            O tym mikrobrowarze (z taproomem), który na szerszą skalę warzy kontraktowo pisałem tu:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-s-pale-ale

            W tym wypadku wiadomo, gdzie to piwo uwarzono.

            Jak irlandzki ejl to chodzi o red...
            2023-07-28, 23:51
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...