Irish stout z Coopersa - butelkowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rasdwaczy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 3

    Irish stout z Coopersa - butelkowanie

    Cześć,

    jestem początkującym "piwowarem". tzn. popełniłem 2 piwa z brewkitów. Pierwszy poszedł Bitter, teraz robię Irish Souta z Coopersa.

    Puszkę ugotowałem 2.07. wyszło mi z tego 21 litrów. Fermentor stał w temperetaturze 23°C. Dzisiaj (11.07) czyli po 9 dniach fementacji balingomierz buja się między 3 a 4 (i to jak przymrurzę oko ) Martwi mnie to, bo w instrukcji karzą butelkować dopiero przy 1°. Powinienem czekać dalej? Przelać na cichą, czy butelkować?
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #2
    sprawdź jutro BLG jak ciągle się nie zmienia to można przelewać. Ja bym pewnie dał jeszcze na cichą, lepiej się wyklaruje oraz spokojniejszy będziesz czy BLG napewno jest już na stałym poziomie

    Comment

    • rasdwaczy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 3

      #3
      Dzięki za pomoc.

      Ryzyk fizyk, wieczorem przelałem na cichą (w temp 18°C). Planuję sprawdzić Blg w weekend i butelkować.

      Comment

      • rasdwaczy
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 3

        #4
        Dzisiaj piwo ma dalej 3°BLG, w smaku jest b. dobre
        Teraz pozostało mi tylko zabutelkowanie, jest tego równo 21l.

        Jaką ilość cukru polecacie dodać do całości?
        Producent podaje 4g/butelkę. Czyli powinno być 168g/całość. Chciałbym uniknąć granatów, ale nie mogę powiedzieć, żebym lubił słabo nagazowane piwa...

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Tyle spokojnie wystarczy.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X