Cześć,
Jest to mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich serdecznie i kilka słów o mnie. Mam na imię Mateusz, mieszkam pod Wrocławiem w małej miejscowości. Mam 25 lat. Moje zainteresowanie do piwa trawa juz 7 lat. Swoją historię z piwowarstwem zacząłem w grudniu 2015. Zestaw do wrzenia piwa wraz z butelkami i brukitem dostałem od dziewczyny na Mikołaja(trafiony )
Dwie warki zostały już wypite.
W tym monecie fermetuje Mangrove Jacks 2,5kg American Pale Ale Simcoe i Chinook z ekstraktem 1,5kg Mangrove Jack's.
Nastawiłem do fermentowania we wtorek 12/07. Zaczęło bulgotac bardzo intensywnie juz po 5 godzinach. Temperatura była dość wysoka bo 24° aż do piątku, spadła do 21°.
Rzeczy jakie mnie martwią
1-Z rurki bardzo rzadko idą bulki, ci 20-30min.
2-od dwóch dni jest 6blg,
3-kolor brzeczki, na górze jest ciemniejsza a na dole jaśniejsze. Wcześniej tak nigdy nie miałem.
Ten brewkit jest z chmielem na zimno wiec będę jeszcze zlewał na cichą.
Mam jeszcze jeden problem, opiszę go tutaj żeby nie robić zbędnego bałaganu.
We wtorek 12/07 (fermentor nie ma urlopu ) butelkowalem z tej samej firmy IPA. Wczoraj otworzyłem pierwsza butelkę, wiem że za szybko ale chciałem sprawdzić co tam się dzieje. Niestety 80% piwa uciekło w postaci piany. Glukozy dodałem 160g w postaci syropu do 23l.
Z góry dzięki za pomoc.
Jest to mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich serdecznie i kilka słów o mnie. Mam na imię Mateusz, mieszkam pod Wrocławiem w małej miejscowości. Mam 25 lat. Moje zainteresowanie do piwa trawa juz 7 lat. Swoją historię z piwowarstwem zacząłem w grudniu 2015. Zestaw do wrzenia piwa wraz z butelkami i brukitem dostałem od dziewczyny na Mikołaja(trafiony )
Dwie warki zostały już wypite.
W tym monecie fermetuje Mangrove Jacks 2,5kg American Pale Ale Simcoe i Chinook z ekstraktem 1,5kg Mangrove Jack's.
Nastawiłem do fermentowania we wtorek 12/07. Zaczęło bulgotac bardzo intensywnie juz po 5 godzinach. Temperatura była dość wysoka bo 24° aż do piątku, spadła do 21°.
Rzeczy jakie mnie martwią
1-Z rurki bardzo rzadko idą bulki, ci 20-30min.
2-od dwóch dni jest 6blg,
3-kolor brzeczki, na górze jest ciemniejsza a na dole jaśniejsze. Wcześniej tak nigdy nie miałem.
Ten brewkit jest z chmielem na zimno wiec będę jeszcze zlewał na cichą.
Mam jeszcze jeden problem, opiszę go tutaj żeby nie robić zbędnego bałaganu.
We wtorek 12/07 (fermentor nie ma urlopu ) butelkowalem z tej samej firmy IPA. Wczoraj otworzyłem pierwsza butelkę, wiem że za szybko ale chciałem sprawdzić co tam się dzieje. Niestety 80% piwa uciekło w postaci piany. Glukozy dodałem 160g w postaci syropu do 23l.
Z góry dzięki za pomoc.
Comment