Zamierzam uwarzyć wędzonego Barley Wine z receptury z tego bloga: http://blog.rewak.eu/tag/barley-wine/
w tym samym czasie chcę uwarzyć z niego "świątecznego" cienkusza, dodając do niego wędzonych śliwek (i suszonych fig?) i szczypty przypraw korzennych.
Modyfikuję jednak użycie drożdży, i mam wątpliwości jak najlepiej je użyć do BW, jak do cienkusza i jakiej gęstwy dodać żeby wspomóc refermentację BW.
Mam dwie paczki S-33. Czy lepiej uwodnić je i dodać do fermentacji BW, cienkusza uwarzyć na s-05, a potem łyżkę gęstwy dodać do refermentacji BW? Nie mam dużego doświadczenia, ale na logikę nie wydaje mi się dobrym pomysłem mieszanie drożdży płytko- i mocnofermentujących.
W takim razie dokupić paczkę s-33 i na nich też uwarzyć cienkusza? Przynajmniej nie odfermentuje mi za bardzo i będzie miał trochę ciała dla skontrowania tych przypraw.
Czy może lepiej uwarzyć najpierw Grodziskie na S-33, i potem do BW zadać wyłącznie (ale dużo) gęstwy z Grodziskiego? A cienkusza uwarzyć na tej samej gęstwie, albo na świeżej paczce drożdży, i po cienkuszu zebrać gęstwę ponownie, dodając ją do refermentacji BW?
Mam nadzieję, że nie namotałem
w tym samym czasie chcę uwarzyć z niego "świątecznego" cienkusza, dodając do niego wędzonych śliwek (i suszonych fig?) i szczypty przypraw korzennych.
Modyfikuję jednak użycie drożdży, i mam wątpliwości jak najlepiej je użyć do BW, jak do cienkusza i jakiej gęstwy dodać żeby wspomóc refermentację BW.
Mam dwie paczki S-33. Czy lepiej uwodnić je i dodać do fermentacji BW, cienkusza uwarzyć na s-05, a potem łyżkę gęstwy dodać do refermentacji BW? Nie mam dużego doświadczenia, ale na logikę nie wydaje mi się dobrym pomysłem mieszanie drożdży płytko- i mocnofermentujących.
W takim razie dokupić paczkę s-33 i na nich też uwarzyć cienkusza? Przynajmniej nie odfermentuje mi za bardzo i będzie miał trochę ciała dla skontrowania tych przypraw.
Czy może lepiej uwarzyć najpierw Grodziskie na S-33, i potem do BW zadać wyłącznie (ale dużo) gęstwy z Grodziskiego? A cienkusza uwarzyć na tej samej gęstwie, albo na świeżej paczce drożdży, i po cienkuszu zebrać gęstwę ponownie, dodając ją do refermentacji BW?
Mam nadzieję, że nie namotałem
Comment