Cześć wszystkim,
Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:
Miałbym co do tego parę pytań:
1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
3. Na czym polega sparging?
4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?
Wszelkie rady, sugestie mile widziane
Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:
Miałbym co do tego parę pytań:
1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
3. Na czym polega sparging?
4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?
Wszelkie rady, sugestie mile widziane
Comment