Klon Pliniusza starszego - chmielenie "wirówką"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Freshchasty
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 3

    Klon Pliniusza starszego - chmielenie "wirówką"

    Cześć wszystkim,

    Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

    "Russian River - Pliny the Elder (approximation) Braumeister 20l" Imperial IPA beer recipe by AnteK. BIAB, ABV 9.57%, IBU 45.02, SRM 5.95, Fermentables: (BEST Pilsen, Corn Sugar - Dextrose, Carapils, CaraMunich I) Hops: (CTZ, Simcoe, Amarillo, Centennial, Chinook) Other: (Whirlfloc, Yeast Nutrient, Calcium Chloride (anhydrous), Gypsum, Lactic acid) Notes: My recipes are all elaborated for Speidel Braumeister 20L The recipes clone are sometimes a little different from the original but are adjusted according to the final result. BIAB method for Braumeister 20l, efficiency 70 % total Water: 28l. RO 25l to mash / Ph mash: 5.3 3l to sparge Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 18 c˚ First dry hop for 2 days when the density is approximately 1.015 days Amarilo Centennial Columbus Two days later, enter with the second dry hopping for two more days. Totaling 4 days of dry hopping. Simcoe Columbus Check if the density stabilized before the cold crash. Cheers


    Miałbym co do tego parę pytań:

    1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
    2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
    3. Na czym polega sparging?
    4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?

    Wszelkie rady, sugestie mile widziane
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Freshchasty Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć wszystkim,

    Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

    "Russian River - Pliny the Elder (approximation) Braumeister 20l" Imperial IPA beer recipe by AnteK. BIAB, ABV 9.57%, IBU 45.02, SRM 5.95, Fermentables: (BEST Pilsen, Corn Sugar - Dextrose, Carapils, CaraMunich I) Hops: (CTZ, Simcoe, Amarillo, Centennial, Chinook) Other: (Whirlfloc, Yeast Nutrient, Calcium Chloride (anhydrous), Gypsum, Lactic acid) Notes: My recipes are all elaborated for Speidel Braumeister 20L The recipes clone are sometimes a little different from the original but are adjusted according to the final result. BIAB method for Braumeister 20l, efficiency 70 % total Water: 28l. RO 25l to mash / Ph mash: 5.3 3l to sparge Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 18 c˚ First dry hop for 2 days when the density is approximately 1.015 days Amarilo Centennial Columbus Two days later, enter with the second dry hopping for two more days. Totaling 4 days of dry hopping. Simcoe Columbus Check if the density stabilized before the cold crash. Cheers


    Miałbym co do tego parę pytań:

    1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
    2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
    3. Na czym polega sparging?
    4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?

    Wszelkie rady, sugestie mile widziane
    Dziwne, że nikt jeszcze nie idpowiedział.

    1.Zeus
    2.tak, różnica jest taka, że przy temp jest niższa o ok 5st, więc zostanie trochę więcej olejków eterycznych
    3.Po polsku to wysładzanie.
    4.WLP 001, jest to zresztą w opisie szczepu.

    Comment

    • Freshchasty
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.11
      • 3

      #3
      Dzięki za odpowiedź, też trochę mnie zdziwiło, że nikt wcześniej się nie wypowiedział, może temat drażliwy albo głupie pytania Właśnie wczoraj znalazłem wolny wieczór żeby postać przy garach:

      1. Dałem jednak magnuma który mi został po poprzednim razie.
      2. Czyli wirówka po prostu polega na tym że brzeczkę wprowadza się w ruch wirowy w garze przez co chmiele zostają w postaci stożka w 'oku cyklonu'? Jest wymagana jakaś prędkość wirowa? Czym najlepiej to osiągnąć?
      3. Aaa, nie wiem czemu w sumie się tego nie domyśliłem.
      4. Nie miałem żadnej porady co do drożdży więc wziąłem wypróbowane US05, mam też S04, ale 'piątki' będą lepsze chyba?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        2.whirpool jest w browarach osobną kadzią, gdzie oddzielane są osady. Dla chmielenia największe znaczenie ma niższa temp.(ok 85*). Wystarczy poczekać kilka min po wyłączeniu palnika.
        Dla oddzielenia osadów wprawiasz brzeczkę w ruch wirowy(mieszając łyżką), na środku utworzy Ci się kopczyk osadów, a Ty możesz zlać brzeczkę spod ścianki garnka.
        Jeśli chłodzisz wymiennikiem lub chłodnicą przeciwbierzną, to sypiesz chmiel i kręcisz łychą kilka minut po wyłączeniu palnika, czyli chwilę po podłączeniu chłodnicy, podstawieniu fermentora itd.
        Przy chłodzeniu w wannie lub chłodnicą zanurzeniową stpiesz chmiel kilka min po wyłączeniu palnika, pomagasz mu zatonąć, a łyżką kręcisz po schłodzeniu.
        4.Dadzą radę. Do zdecydowanej większości amerykańskich piw WLP001 są najlepszym wyborem(chyba, że jesteś gotowy na Conany, czy inne nowości)

        Comment

        • Freshchasty
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.11
          • 3

          #5
          Rozumiem, dzięki za odpowiedzi, drożdże zadane, wygląda obiecująco

          Comment

          • khalid
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.08
            • 14

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Freshchasty Wyświetlenie odpowiedzi
            Cześć wszystkim,

            Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

            "Russian River - Pliny the Elder (approximation) Braumeister 20l" Imperial IPA beer recipe by AnteK. BIAB, ABV 9.57%, IBU 45.02, SRM 5.95, Fermentables: (BEST Pilsen, Corn Sugar - Dextrose, Carapils, CaraMunich I) Hops: (CTZ, Simcoe, Amarillo, Centennial, Chinook) Other: (Whirlfloc, Yeast Nutrient, Calcium Chloride (anhydrous), Gypsum, Lactic acid) Notes: My recipes are all elaborated for Speidel Braumeister 20L The recipes clone are sometimes a little different from the original but are adjusted according to the final result. BIAB method for Braumeister 20l, efficiency 70 % total Water: 28l. RO 25l to mash / Ph mash: 5.3 3l to sparge Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 18 c˚ First dry hop for 2 days when the density is approximately 1.015 days Amarilo Centennial Columbus Two days later, enter with the second dry hopping for two more days. Totaling 4 days of dry hopping. Simcoe Columbus Check if the density stabilized before the cold crash. Cheers


            Nie wiem jak sprawdzi Ci sie powyzsza receptura, ale jesli klonujesz Pliniusza to proponuje recepture prosto od autora: https://www.homebrewersassociation.o.../doubleIPA.pdf

            Nie bylo mi dane pic oryginalu ale uwarzylem naprawde dobre DIPA na powyzszej recepturze. Pozdrowienia.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X