Czy można już butelkować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    Czy można już butelkować?

    Witam, uwarzyłem moją pierwszą warkę - APA. Piwo jest już ósmy dzień na burzliwej fermentacji i jeszcze troszkę fermentuje. Dzisiaj postanowiłem otworzyć fermentor żeby zmierzyć poziom blg i spróbować oczywiście.
    Wyszło 5º BLG i smak bardzo dobry . Początkowo było 15.5º BLG.
    Jako, że potrzebuję fermentor do uwarzenia kolejnej warki nie chcę przy tej robić cichej fermentacji tylko ją zabutelkować od razu.
    Czy przy 5º BLG można już butelkować i nie będzie z tego granatów?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Jeśli fermentacja jeszcze trwa to w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - nie. Piwo butelkujemy po zakończonej fermentacji.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Marianowar_pl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.03
      • 39

      #3
      Absolutnie nie. Myślę, że powinno ci jeszcze ze dwa stopnie zejść. Póki są objawy fermentacji to nie butelkuj bo porobisz granaty. Dodatkowo ciężko by było określić ilość cukru do refermentacji :P

      Comment

      Przetwarzanie...
      X