Czy można już butelkować?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #1

    Czy można już butelkować?

    Witam, uwarzyłem moją pierwszą warkę - APA. Piwo jest już ósmy dzień na burzliwej fermentacji i jeszcze troszkę fermentuje. Dzisiaj postanowiłem otworzyć fermentor żeby zmierzyć poziom blg i spróbować oczywiście.
    Wyszło 5º BLG i smak bardzo dobry . Początkowo było 15.5º BLG.
    Jako, że potrzebuję fermentor do uwarzenia kolejnej warki nie chcę przy tej robić cichej fermentacji tylko ją zabutelkować od razu.
    Czy przy 5º BLG można już butelkować i nie będzie z tego granatów?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Jeśli fermentacja jeszcze trwa to w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - nie. Piwo butelkujemy po zakończonej fermentacji.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Marianowar_pl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.03
      • 39

      #3
      Absolutnie nie. Myślę, że powinno ci jeszcze ze dwa stopnie zejść. Póki są objawy fermentacji to nie butelkuj bo porobisz granaty. Dodatkowo ciężko by było określić ilość cukru do refermentacji :P

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • VidiBob
        Piana a brak wyraźnej fermentacji
        VidiBob
        Dzień dobry,
        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
        2022-05-19, 14:36
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • pegazus300
        3 dzień fermentacji
        pegazus300
        Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?...
        2018-04-09, 12:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...