Piwo z brewkitu do poleżenia w butelce rok +cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cadrigar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 2

    #1

    Piwo z brewkitu do poleżenia w butelce rok +cukier

    Witam wszystkich!
    Zabieram się do robienia drugiego piwa z brewkitu. Za mną lager coopersa (dwa lata temu) wszystko mimo obaw poszło idealnie. Tym razem chcę się zabrać za coś smakowo zbliżonego do portera, risa, lub ogółem czegoś ciemniejszego. Z racji studiów nie będę go mógł wypić wcześniej niż w wakacje za rok. Gdy wygrzebałem teraz przedostatnią butelkę lagera smakował nadal dobrze, a nawet lepiej niż rok i dwa lata temu. Wydaje mi się jednak, że są piwa którym takie roczne leżenie w butelce by służyło lepiej stąd pytanie - co wybrać? Kolejne pytanie - czy mogę wobec tego użyć zwykłego cukru, bo może ten spirytusowy zapach o którym czytałem i tak przez rok się ułoży?
    Pozdrawiam serdecznie.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Do czego chcesz użyć cukru? Jako dodatek przed fermentacją czy do refermentacji?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • ZbylR
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 6

      #3
      Skoro brewkit to pewnie do fermentacji.


      Wysłane z F-16 przy użyciu AIM-9 Sidewinder

      Comment

      • metalsrem
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.09
        • 239

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cadrigar
        ... Z racji studiów nie będę go mógł wypić wcześniej niż w wakacje za rok...
        Studia i brak alkoholu? Dziwne.
        Browar domowy SKOTAR

        Comment

        • Cadrigar
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.07
          • 2

          #5
          Do fermentacji.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem
          Studia i brak alkoholu? Dziwne.
          Taki kierunek.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Jak nie przesadzisz z temperaturą fermentacji, lato jest więc pomyśl o o drożdżach na tę porę, to na pewno się ułoży.
            No i nie przesadź z ilością cukru
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 16:59
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • JohnnyBravo65
              Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
              JohnnyBravo65
              Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
              2016-11-11, 13:32
            • o2w5n778
              Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
              o2w5n778
              Cześć!
              Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
              2018-05-04, 21:05
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...