Piwo z brewkitu do poleżenia w butelce rok +cukier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cadrigar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 2

    Piwo z brewkitu do poleżenia w butelce rok +cukier

    Witam wszystkich!
    Zabieram się do robienia drugiego piwa z brewkitu. Za mną lager coopersa (dwa lata temu) wszystko mimo obaw poszło idealnie. Tym razem chcę się zabrać za coś smakowo zbliżonego do portera, risa, lub ogółem czegoś ciemniejszego. Z racji studiów nie będę go mógł wypić wcześniej niż w wakacje za rok. Gdy wygrzebałem teraz przedostatnią butelkę lagera smakował nadal dobrze, a nawet lepiej niż rok i dwa lata temu. Wydaje mi się jednak, że są piwa którym takie roczne leżenie w butelce by służyło lepiej stąd pytanie - co wybrać? Kolejne pytanie - czy mogę wobec tego użyć zwykłego cukru, bo może ten spirytusowy zapach o którym czytałem i tak przez rok się ułoży?
    Pozdrawiam serdecznie.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Do czego chcesz użyć cukru? Jako dodatek przed fermentacją czy do refermentacji?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • ZbylR
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.07
      • 6

      #3
      Skoro brewkit to pewnie do fermentacji.


      Wysłane z F-16 przy użyciu AIM-9 Sidewinder

      Comment

      • metalsrem
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.09
        • 239

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cadrigar Wyświetlenie odpowiedzi
        ... Z racji studiów nie będę go mógł wypić wcześniej niż w wakacje za rok...
        Studia i brak alkoholu? Dziwne.
        Browar domowy SKOTAR

        Comment

        • Cadrigar
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.07
          • 2

          #5
          Do fermentacji.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedzi
          Studia i brak alkoholu? Dziwne.
          Taki kierunek.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Jak nie przesadzisz z temperaturą fermentacji, lato jest więc pomyśl o o drożdżach na tę porę, to na pewno się ułoży.
            No i nie przesadź z ilością cukru
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Przetwarzanie...
            X