Ile wody do refermentacji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • konrad93
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 8

    #1

    Ile wody do refermentacji?

    Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam. Jak z tego wybrnąć? Jako uzupełnienie puchy użyty był ciemny ekstrakt.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Ja rozrabiam w 0,5l wody
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • SilesianKC
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 1

      #3
      Zerknij proszę tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation
      Oczywiście w sieci są różne i różniste kalkulatory nagazowania, ale ten podaje również "sugerowaną" ilość wody do przygotowania syropu. Osobiście korzystam z niego od pewnego czasu z powodzeniem. Jak wybrnąć z braku znajomości początkowego blg? Hm.. entliczek pentliczek.... Przyjmij 12 i może się uda......

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Wody wystarczy tyle, żeby cukier się rozpuścił. Obliczanie jej kalkulatorem to już zbędna fanaberia. Ja rozpuszczam zazwyczaj ok. 150 g. cukru w 300 ml. wody, ale o ile cukier ważę, to wodę leję na oko.

        Comment

        • konrad93
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.10
          • 8

          #5
          Witam, dzieki za porady. Od tamtej pory zrobilem juz 6 warek w tym 3 zacieraniem. Nauczylem sie korzystac z kalkulatorów i generalnie wszystko jest prostsze.

          Comment

          • JonI
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.12
            • 45

            #6
            Cukier rozpuszczamy w wodzie mocno ciepłej? po przelaniu do fermentora mieszamy go? Do tej pory sypałem glukozę do każdej butelki osobno, ale to chyba bez sensu
            Ostatnia zmiana dokonana przez JonI; 2018-02-23, 18:27.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              W fermentorze, przeznaczonym do rozlewu, zalewam cukier wrzątkiem z czajnika. Po rozpuszczeniu cukru, bez chłodzenia roztworu, wlewam piwo. Trzeba poczekać z 10' aby się ładnie "przegryzło" lekko mieszam i butelkuję.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                dadek
                19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                2022-12-02, 01:29
              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 12:41
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • dadek
                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                dadek
                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                2023-12-05, 00:56
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...