Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam. Jak z tego wybrnąć? Jako uzupełnienie puchy użyty był ciemny ekstrakt.
Ile wody do refermentacji?
Collapse
X
-
Zerknij proszę tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation
Oczywiście w sieci są różne i różniste kalkulatory nagazowania, ale ten podaje również "sugerowaną" ilość wody do przygotowania syropu. Osobiście korzystam z niego od pewnego czasu z powodzeniem. Jak wybrnąć z braku znajomości początkowego blg? Hm.. entliczek pentliczek.... Przyjmij 12 i może się uda......
Comment
-
-
W fermentorze, przeznaczonym do rozlewu, zalewam cukier wrzątkiem z czajnika. Po rozpuszczeniu cukru, bez chłodzenia roztworu, wlewam piwo. Trzeba poczekać z 10' aby się ładnie "przegryzło" lekko mieszam i butelkuję."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment