Czy warto ryzykowac rozlew lagera z brewkita po miesiacu w fermentatorze? Jak ocenic jescze zdatnosc takiego piwa i czy w ogole jest mozliwe ze cos z niego wyjdzie.
Czy warto po miesiącu w fermentatorze
Collapse
X
-
Piwo nie ma zadnego osadu na powierzchni, z fermentatora delikatnie pachnie kwasem. W szklance piwo stosunkowo metne w smaku delikatnie kwasne aromat cydrowy/ kwasowy.
BLG nie sprawdzalem przez caly okres fermentacji. Zoastawilem piwo samo sobie. Temperatura w ktorej fermentowalo to miedzy 20 a 23* czyli taka pokojowa.
Zmierzę BLG i dam znac jak jest teraz. Ogolnie poza małą kwasowoscią i tym cydrowym zapachem calkiem dobrze smakuje.
Comment
-
Obawiam się, że na lagera 23 stopnie to za wysoka temperatura, będzie smakowało jak ale, o ile wszystko inne pójdzie czy już poszło ok. Lagery fermentujemy w granicach 10 stopni, górna granica to max 15 stopni, z tego co się orientuję. Wtedy jest szansa na czysty lagerowy smak. A jakie były drożdże?Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Wyczaiłem na alegroszu taki kocioł z kega, co myślą bardziej doświadczeni piwowarzy, warto to brać czy raczej się nie sprawdzi?
https://allegro.pl/oferta/keg-50l-z-...ce-14834254448...-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment