Czy warto po miesiącu w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Beforeu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 4

    Czy warto po miesiącu w fermentatorze

    Czy warto ryzykowac rozlew lagera z brewkita po miesiacu w fermentatorze? Jak ocenic jescze zdatnosc takiego piwa i czy w ogole jest mozliwe ze cos z niego wyjdzie.

  • #2
    Musisz podać więcej szczegółów. Jakie bylo Blg początkowe, końcowe i czy przestało spadać? Jaka była temperatura fermentacji? Jak ie jest w smaku i zapachu? Ogólnie miesiąc w fermentorze to nic strasznego. A nawet dobra praktyka.

    Comment

    • Beforeu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 4

      #3
      Piwo nie ma zadnego osadu na powierzchni, z fermentatora delikatnie pachnie kwasem. W szklance piwo stosunkowo metne w smaku delikatnie kwasne aromat cydrowy/ kwasowy.

      BLG nie sprawdzalem przez caly okres fermentacji. Zoastawilem piwo samo sobie. Temperatura w ktorej fermentowalo to miedzy 20 a 23* czyli taka pokojowa.

      Zmierzę BLG i dam znac jak jest teraz. Ogolnie poza małą kwasowoscią i tym cydrowym zapachem calkiem dobrze smakuje .

      Comment

      • Beforeu
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.12
        • 4

        #4
        BLG w tej chwili na poziomie 1. Nie mam pojecia co to znaczy

        Comment


        • #5
          Przy takiej temperaturze fermentacji i niskim Blg spokojnie możesz butelkować. Piwo będzie trochę się układać w butelkach. Próbuj co jakiś czas. Choć pewnie szybko je wypijesz

          Comment

          • Beforeu
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 4

            #6
            Jeszce zapytam. Ma to byc american lager z kalkulatorów obliczylem ze do butelkowania ok. 150g glukozy czyli ok 6,5g na litr bedzie ok?

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Beforeu Wyświetlenie odpowiedzi
              Temperatura w ktorej fermentowalo to miedzy 20 a 23* czyli taka pokojowa.
              Obawiam się, że na lagera 23 stopnie to za wysoka temperatura, będzie smakowało jak ale, o ile wszystko inne pójdzie czy już poszło ok. Lagery fermentujemy w granicach 10 stopni, górna granica to max 15 stopni, z tego co się orientuję. Wtedy jest szansa na czysty lagerowy smak. A jakie były drożdże?
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              Przetwarzanie...
              X