Chmielnie brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mazgod
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 7

    #1

    Chmielnie brzeczki

    Szybkie pytanie. Warze IPA z browamatora. Co z chmielinami po warzeniu? Zostają na burzliwą i przy zlewaniu na cichą je dopiero odseparowuje ? Ostatnio jak warzyłem amerykańska pszenice to po burzliwej po zostawieniu na burzliwą w feementorze śmierdziało. Więc zostawiamy czy nie ?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Nie.
    Resztę masz podlinkowaną w moim podpisie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Czarny1975
      Czas chłodzenia brzeczki
      Czarny1975
      Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

      Czy (i jaki) wpływ...
      2017-09-26, 08:50
    • krzysztoft
      fermentacja burzliwa czy zakażenie?
      krzysztoft
      Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
      2019-04-01, 00:18
    • Magyars
      Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
      Magyars
      Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

      50% słód pszeniczny
      50% słód pilzeński
      Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
      Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

      BLG początkowe...
      2019-12-17, 08:06
    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 21:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...