Witajcie,
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra (czy w przypadku Brewkitów nie jest to konieczne?).
Teraz mam następujący problem, otóż, na instrukcji napisano, że 10 dni należy dokonać pomiaru hydrometrem, jeżeli wskazuje 1009, można rozlewać, jeśli więcej, to czekać. Nie wiem jaka to skala, bo autorzy instrukcji nie raczyli poinformować. Ja, posiadam standardowy aerometr, z tego co się z orientowałem to piwo z brewkitu powinno mieć 1 BLG przy rozlewie, Tak przynajmniej wyczytałem na innym instrukcji brewkitu pils, tej samej firmy - (1009 lub 1 BLG).
Jutro mam 10 dzień fermentacji, a BLG caly czas na poziomie 3. Rurka fermantacyjna od czasu do czasu daje o sobie znać. Czy piwo można już rozlewać przy tym poziomie, czy jednak cierpliwie czekać? Będę zobowiązany za pomoc.
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra (czy w przypadku Brewkitów nie jest to konieczne?).
Teraz mam następujący problem, otóż, na instrukcji napisano, że 10 dni należy dokonać pomiaru hydrometrem, jeżeli wskazuje 1009, można rozlewać, jeśli więcej, to czekać. Nie wiem jaka to skala, bo autorzy instrukcji nie raczyli poinformować. Ja, posiadam standardowy aerometr, z tego co się z orientowałem to piwo z brewkitu powinno mieć 1 BLG przy rozlewie, Tak przynajmniej wyczytałem na innym instrukcji brewkitu pils, tej samej firmy - (1009 lub 1 BLG).
Jutro mam 10 dzień fermentacji, a BLG caly czas na poziomie 3. Rurka fermantacyjna od czasu do czasu daje o sobie znać. Czy piwo można już rozlewać przy tym poziomie, czy jednak cierpliwie czekać? Będę zobowiązany za pomoc.
Comment