BLG - czy powinienem już rozlewać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    BLG - czy powinienem już rozlewać

    Witajcie,

    Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra (czy w przypadku Brewkitów nie jest to konieczne?).

    Teraz mam następujący problem, otóż, na instrukcji napisano, że 10 dni należy dokonać pomiaru hydrometrem, jeżeli wskazuje 1009, można rozlewać, jeśli więcej, to czekać. Nie wiem jaka to skala, bo autorzy instrukcji nie raczyli poinformować. Ja, posiadam standardowy aerometr, z tego co się z orientowałem to piwo z brewkitu powinno mieć 1 BLG przy rozlewie, Tak przynajmniej wyczytałem na innym instrukcji brewkitu pils, tej samej firmy - (1009 lub 1 BLG).
    Jutro mam 10 dzień fermentacji, a BLG caly czas na poziomie 3. Rurka fermantacyjna od czasu do czasu daje o sobie znać. Czy piwo można już rozlewać przy tym poziomie, czy jednak cierpliwie czekać? Będę zobowiązany za pomoc.
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    #2
    1008 to jest 2 blg.

    3 kardynalne błędy-i instrukcja i filmiki, a trzeci to warzenie dolniaka na pierwszy ogień.

    Co dodawałeś do brewkit'u? Cukier, ekstrakt? Na ile litrów wody? Znając to można założyć jakie mogło być blg początkowe i czy 3 blg to będzie finał czy jeszcze dać mu czasu. Jeśli to dopiero 10 dni fermentacji, to z pewnością.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • JonI
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.12
      • 45

      #3
      Dodałem - Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg
      Całości (razem z Brewkitem i ekstraktem) wyszo 23 litry.
      Obecna temperatura piwa to ok 22-23 stopnie.
      Last edited by JonI; 2017-12-31, 14:12. Powód: doprecyzowanie

      Comment

      • JonI
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.12
        • 45

        #4
        Jeszcze edna kwestia która mnie niepokoi to to, że ok 4 a może nawet 5 dni BLG się zatrzymało na poziomie 3

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          #5
          10-11 blg start wobec tego. Jeśii blg stoi, to widocznie stoi. Daj mu parę dni jeszcze, a potem butelkuj, rewelacji nie będzie, pilsa tym bardziej, ale napój okołopiwny owszem.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • JonI
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.12
            • 45

            #6
            Jak próbowałem to gorycz jest wyraźnie wyczuwalna, wad na tę chwilę brak, jedynie gazu brakuje więc może nie będzie tak źle?:P


            Jeszce mam pytanie, co zrobiłem źle, że rewlacji nie będzie, co mogę poprawić na przyszłość?

            Dzięki za pomoc.
            Last edited by JonI; 2017-12-31, 15:35. Powód: dodanie pytania

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2566

              #7
              Na pewno zawsze sprawdzaj blg początkowe. Poza tym, warz piwa odpowiednie do temperatury, więc górnej fermentacji. Zamiast brew-kit'ów przejdź na warzenie z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem.

              Powodzenia!
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • JonI
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.12
                • 45

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                Zamiast brew-kit'ów przejdź na warzenie z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem.

                Powodzenia!
                To na pewno, brewkity jednak wybrałem na początek, żeby się trochę oswoić

                Dzięki raz jeszcze. Pozdr.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X