Refermentacja - temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    Refermentacja - temperatura

    Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
    Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść w chłodniejsze miejsce. Natomiast, nieznalazłem informacji o temperaturze tego chłodniejszego miejsca i teraz pytanie, czy to może być lodówka, czy jednak za zimno?
    Jaka jest najniższa akceptowalna temperatura?

    Pozdrawiam!
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    #2
    Dodam, że brewkit to czeski pils.

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Najniższa akceptowalna to 0 żeby nie zamarzało, także lodówka jak najbardziej może być. Tylko najpierw sprawdź jedna butelkę czy jest już gaz. A w jakiej temperaturze fermentowałeś?
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • MistrzSuspensu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.01
        • 50

        #4
        Po nagazowaniu przenosisz piwo do miejsca gdzie będziesz je przechowywać, idealnie jakby była to lodówka, tylko pytanie czy wszystko zmieścisz. Ja po tygodniu czy dwóch otwieram kontrolnie butelkę i sprawdzam nagazowanie.
        Last edited by MistrzSuspensu; 2018-01-04, 13:33.

        Comment

        • JonI
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.12
          • 45

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzSuspensu Wyświetlenie odpowiedzi
          Po nagazowaniu przenosisz piwo do miejsca gdzie będziesz je przechowywać, idealnie jakby była to lodówka, tylko pytanie czy wszystko zmieścisz. Ja po tygodniu czy dwóch otwieram kontrolnie butelkę i sprawdzam nagazowanie.

          Lodówka jest spora, to powinno bez problemu wejść

          Comment

          • JonI
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.12
            • 45

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
            Najniższa akceptowalna to 0 żeby nie zamarzało, także lodówka jak najbardziej może być. Tylko najpierw sprawdź jedna butelkę czy jest już gaz. A w jakiej temperaturze fermentowałeś?
            No właśnie dowiedziałem się, że w niezbyt odpowiedniej dla Pilsa, czyli 20-23 stopnie, chociaż piwo po fermantacji w smaku było w miarę dobre, na pewno nie miało wad. Pytanie co z niego wyjdzie

            Comment

            • MistrzSuspensu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.01
              • 50

              #7
              To zależy czy producent dał drożdże lagerowe czy ale'owe.

              Comment

              • JonI
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.12
                • 45

                #8
                tego nie wiem, bo byly noneme :P

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  W takiej temperaturze nawet z drożdży lagerowych wyjdzie ale. Skoro masz lodówkę to możesz jej użyć do fermentacji i wtedy będziesz miał pilsa. Wystarczy do brewkitu dokupić odpowiednie drożdże, np. W34/70 i fermentować w temperaturze poniżej 15 stopni.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • JonI
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2017.12
                    • 45

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                    W takiej temperaturze nawet z drożdży lagerowych wyjdzie ale. Skoro masz lodówkę to możesz jej użyć do fermentacji i wtedy będziesz miał pilsa. Wystarczy do brewkitu dokupić odpowiednie drożdże, np. W34/70 i fermentować w temperaturze poniżej 15 stopni.
                    Ale, chodzi o to, żeby włożyć tam fermentor?:P

                    Comment

                    • Kazimierz_W
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

                      #11
                      Kolego, nie zrobiłeś pilsa, tylko ale. W zestawie puszkowym miałeś na 99% drożdże do ale, fermentowałeś pewnie w temp koło 20*C. Refermentacje robimy zawsze w temp fermentacji główniej. Leżakowanie w niższej, np. w takiej jak będziesz pił.
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale, chodzi o to, żeby włożyć tam fermentor?:P
                        Tak, dokładnie.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • JonI
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2017.12
                          • 45

                          #13
                          Refermentacja zaczęła się 2 stycznia ok 23. Dzisiaj spróbowałem piwa, jest już lekko nagazowane, ale smak jest mocno wodnisty, chociaż czuć chmiel to smakuje trochę jak woda z chmielem;P
                          Czy ten smak jeszcze mocno dojrzeje podczas leżakowania? Jak to wygląda?

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X