Hej,
Trzy tygodnie temu rozlałem IPA z brewkitu Coopers do butelek. Temperatura fermentacji ok 19-20℃
Po butelkowaniu dwa tygodnie stały w temp. pokojowej, następnie przeniosłem do lodówki. Refermentacja z użyciem glukozy, pominąłem zlanie na cichą. Testowa butelka po 3 tygodniach - nagazowanie ok, kolor - ok wady - brak. Natomiast nie wyczuwam w piwie charakterystycznego zapachu i smaku chmieli amerykańskich, niby jakaś tam goryczka jest ale nikła no i smak zupełnie inni niż IPA. Teraz pytanie, czy to piwo jeszcze dojrzeje w taki sposób, że pożądane chmiele będą wyczuwalne, a jeżeli nie to co zrobiłem źle?
Trzy tygodnie temu rozlałem IPA z brewkitu Coopers do butelek. Temperatura fermentacji ok 19-20℃
Po butelkowaniu dwa tygodnie stały w temp. pokojowej, następnie przeniosłem do lodówki. Refermentacja z użyciem glukozy, pominąłem zlanie na cichą. Testowa butelka po 3 tygodniach - nagazowanie ok, kolor - ok wady - brak. Natomiast nie wyczuwam w piwie charakterystycznego zapachu i smaku chmieli amerykańskich, niby jakaś tam goryczka jest ale nikła no i smak zupełnie inni niż IPA. Teraz pytanie, czy to piwo jeszcze dojrzeje w taki sposób, że pożądane chmiele będą wyczuwalne, a jeżeli nie to co zrobiłem źle?
Comment