IPA Coopers

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    IPA Coopers

    Hej,

    Trzy tygodnie temu rozlałem IPA z brewkitu Coopers do butelek. Temperatura fermentacji ok 19-20℃
    Po butelkowaniu dwa tygodnie stały w temp. pokojowej, następnie przeniosłem do lodówki. Refermentacja z użyciem glukozy, pominąłem zlanie na cichą. Testowa butelka po 3 tygodniach - nagazowanie ok, kolor - ok wady - brak. Natomiast nie wyczuwam w piwie charakterystycznego zapachu i smaku chmieli amerykańskich, niby jakaś tam goryczka jest ale nikła no i smak zupełnie inni niż IPA. Teraz pytanie, czy to piwo jeszcze dojrzeje w taki sposób, że pożądane chmiele będą wyczuwalne, a jeżeli nie to co zrobiłem źle?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19268

    #2
    A gdzie masz napisane, że jest z użyciem amerykańskich chmieli?

    OPIS
    Rewelacyjne mocne nachmielone piwo, stworzone przez Anglików w Indiach w 1832 roku z tęsknoty za tradycyjnym, angielskim piwem typu Ale.
    Tradycyjne piwo o lekkim goryczkowatym smaku i doskonałej białej piance.

    Comment

    • JonI
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.12
      • 45

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      A gdzie masz napisane, że jest z użyciem amerykańskich chmieli?


      Ok, mój błąd w dodatku głupi. Natomiast piwo nijak nie jest zbliżone do reprezentantów stylu jakie znam np Rowing Jack. Rozumiem, ze nie tego sie mam spodziewać?

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19268

        #4
        RJ to AIPA czyli amerykańska wersja IPA właśnie z użyciem amerykańskich odmian chmieli. Angielskie, klasyczne IPA jest właśnie takie jak masz - goryczkowe, z mało intensywnym bukietem chmieli, a już na pewno nie cytrusowo-sosnowym.

        Comment

        • JonI
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.12
          • 45

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          RJ to AIPA czyli amerykańska wersja IPA właśnie z użyciem amerykańskich odmian chmieli. Angielskie, klasyczne IPA jest właśnie takie jak masz - goryczkowe, z mało intensywnym bukietem chmieli, a już na pewno nie cytrusowo-sosnowym.
          Ok, ale jak to się ma do definicji podanych w netach: np. "India Pale Ale to jasne piwo naładowane chmielem po brzegi. Średnia moc, masa aromatów i smaków chmielowych. Do tego fest goryczka.

          Czym różni się od APA? Jest mocniejsze, cięższe i jeszcze bardziej chmielowe, bo aromaty, smak i goryczka muszą się przebić przez nieco więcej ciała. Trafiają się oczywiście IPA mulące, słodkie, karmelkowe, jednak nie o to w tym stylu chodzi."?

          Jakie piwa typu IPA mogę spróować w Polsce. Pijąc RW sugerowałem się opisem i informacją na etykiecie, gdize jest napisane "India pale ale", ale teraz widzę jakie chmiele zastosowali
          Last edited by JonI; 2018-04-04, 10:49.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19268

            #6
            z wytycznych BJCP d/t stylów:

            Aromat
            EIPA:
            Umiarkowany do umiarkowanie wysokiego poziom kwiatowego, ziemistego albo owocowego aromatu chmielowego jest typowy, aczkolwiek intensywność aromatu chmielowego jest niższa niż w wersjach amerykańskich.
            AIPA:
            Od wydatnego do intensywnego aromatu chmielowego z cytrusowym, kwiatowym, perfumowym, żywicznym, sosnowym, i/albo owocowym charakterem wynikającym z użycia amerykańskich chmieli.
            Last edited by e-prezes; 2018-04-04, 11:00.

            Comment

            • JonI
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.12
              • 45

              #7
              A jakie piwa reprezentujące klasyczne IPA można dostać w Polsce? Mogą być te z rodzimych browarów.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19268

                #8
                Klasyczne to najlepiej zanabyć w sieci Marks & Spencer. Polskim IPA (z użyciem polskich chmieli) bliżej do klasycznych niż do AIPA, ale najlepiej zrobić testa na wyspiarskich dla porównania. Dostępne na rynku IPA to w zdecydowanej większości piwa na amerykańskich chmielach lub z akcentem na taki chmiel.
                Last edited by e-prezes; 2018-04-04, 11:14.

                Comment

                • JonI
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.12
                  • 45

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Klasyczne to najlepiej zanabyć w sieci Marks & Spencer. Polskim IPA (z użyciem polskich chmieli) bliżej do klasycznych niż do AIPA, ale najlepiej zrobić testa na wyspiarskich dla porównania. Dostępne na rynku IPA to w zdecydowanej większości piwa na amerykańskich chmielach lub z akcentem na taki chmiel.

                  I stąd moje błędne przekonanie o właściwym smaku IPA
                  A te klasyczne IPA wyspierskie to jakie?
                  i te Polskie? Mógłbyś rzucić kilkoma nazwami?

                  Dzięki.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19268

                    #10
                    Meantime India Pale Ale, Freeminer Trafalgar IPA, Fuller's IPA, Ridgeway Bad Elf, Summit India Pale Ale, Samuel Smith's India Ale, Hampshire Pride of Romsey IPA, Burton Bridge Empire IPA, Middle Ages ImPailed Ale, Goose Island IPA, Brooklyn East India Pale Ale.

                    Polskie IPA jako styl w BJCP nie występuje, ale na zasadzie analogii do AIPA potocznie występują CIPA (z czeskimi nowofalowymi chmielami), PIPA (z polskimi chmielami) czy inne wersje w oparciu o lokalne chmiele (np. z Antypodów).
                    Nie śledzę na bieżąco co browary warzą, więc ciężko mi wskazać coś polskiego co jest dostępne w sklepach a jest dobrym przykładem.

                    Widzę, że potrzeba Ci szkolenia z podstaw - style piwa - różnice!

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X