Fermentacja w lodówce.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TOM3K
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 19

    Fermentacja w lodówce.

    Witam

    Mam nieużywaną w tej chwili lodówkę którą chciałbym użyć do utrzymywania stabilnej temperatury fermentacji. dla górnej np: 18st. Podłączyłem ją pod zrobiony na szybko termostat. Po włączeniu temperatura szybko spadła do żądanych 18 stopni i sterownik wyłączył lodówkę. Niestety bezwładność spowodowała dalsze obniżanie temp. aż zatrzymało się na 13st.
    Czy ktoś przeprowadzał fermentację wkładając fermentor do lodówki??
    Czy robił swój własny sterownik??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TOM3K Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    Mam nieużywaną w tej chwili lodówkę którą chciałbym użyć do utrzymywania stabilnej temperatury fermentacji. dla górnej np: 18st. Podłączyłem ją pod zrobiony na szybko termostat. Po włączeniu temperatura szybko spadła do żądanych 18 stopni i sterownik wyłączył lodówkę. Niestety bezwładność spowodowała dalsze obniżanie temp. aż zatrzymało się na 13st.
    Czy ktoś przeprowadzał fermentację wkładając fermentor do lodówki??
    Czy robił swój własny sterownik??
    13 to była temp wnętrza czy piwa?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TOM3K
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 19

      #3
      wewnątrz lodówki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Piwo ma większą bezwładność, będziesz pan zadowolony
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • TOM3K
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 19

          #5
          Tak też myślę, ale czy po dłuższym czasie brzeczka nie osiągnie temperatury wypadkowej między 13 a 18 stopni?

          Comment

          • TOM3K
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.08
            • 19

            #6
            Ok. Udało mi się po testach utrzymywać temperaturę z histerezą 0,5 stopnia. Jestem zadowolony

            Comment

            Przetwarzanie...
            X