Pils - za dużo słodu zakwaszającego! Prośba o porady

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    Pils - za dużo słodu zakwaszającego! Prośba o porady

    Czech Pils to miała być moja trzecia warka z zacieraniem. Uwarzyłem już całkiem przyzwoitego American Wheata i AIPE. Przed wyjazdem na wakacje postanowiłem uwarzyć Czech Pilsa z następujących składników:

    Słody:

    Pilzneński - 2kg
    Monachijski - 1 kg
    zakwaszający - 0,1kg

    Chmiele:
    Marynka - 10 g
    Żatecki - 50 g

    Drozdze:
    Saflager S-23

    Pils przez miesiąc spokojnie fermentował w lodówce, w ok 6-7 stopniach Celsjusza. Przyszedł czas mierzenia BLG i przelania na lagerowanie. W smaku piwa uderzyła mnie kwaskowatość.
    Pośpiech, dużo rzeczy na głowie przed wyjazdem... okazało się, że zamiast 0,1kg wsypałem 0,5kg słodu zakwaszającego i teraz pytanie do doświadczonych forumowiczów: Czy piwo po lagerowaniu i dojrzewaniu będzie się dało pić, czy kwaskowatość będzie dominować i odrzucać?

    Dzięki za potencjalne rady.
Przetwarzanie...
X