Chłodzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Greenwonsz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 2

    Chłodzenie

    Witam!
    Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu lodu. Ktoś próbował takie sposobu? Butla PET może wpłynąć jakoś na brzeczkę? Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam!
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Daj sobie spokój z warzeniem o tej porze roku. Prawdopodobieństwo zakażenia jest ogromne a i temperatury fermentacji zbyt wysokie nawet na Ales.



    Spokojnie czytaj forum a późną jesienią bierz sie za warzenie.


    Pomocne linki masz w moim podpisie. Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Greenwonsz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 2

      #3
      ok, dzięki za odpowiedź, również Twoje

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Nawet z chłodnicą było by ciężko, potrzebna jest jeszcze lodówka do fermentacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X