Drożdże nie chcą ruszyć

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwachu1444
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 13

    #1

    Drożdże nie chcą ruszyć

    Witam,
    Postanowiłem po raz ostatni zrobić piwo na ekstraktach, taki ala staut imbirowy na WES ciemnym i jasnym 1kg/1kg, nachmieliłem sobie nugget i wrzuciłem imbir. Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem i jeszcze dla pewności (bo mi się termometr na fermentorze uszkodził) zostawiłem do rana w piwnicy gdzie jest 20oC.
    (Dodam tutaj, że z przyczyn wynajmowania pokoju z obcymi ludźmi, robię to piwo u brata za miastem a sam mieszkam w centrum i ciężko mi samodzielnie pilnować piwa, bo kiedy ja mam wolne brat pracuje w tym tygodniu, a kiedy on ma wolne to mi się zaczyna nocka.)
    w poniedziałek następnego dnia o 14 zadałem drożdże safale T58, rehydratyzowane w 30oC.
    Dziś jest środa wieczór, z opisu brata to tam nic a nic się nie dziele, jest ciemny kożuch pływający po powierzchni brzeczki, to ja się domyślam, że to są chmieliny. Drożdże przy rehydratyzacji wydawały się chętne do współpracy teraz leżą na dnie a piany nie ma. Brak oznak fermentacji. Myślałem, że potrzebują trochę tlenu więc otworzyłem wieko i zamieszałem. Myślę, że pomarły biedaki. W Szczecinie nie ma sklepu z artykułami piwowarskimi a jestem przed wypłatą. Co zrobić, żeby brzeczka się nie marnowała? Czy jest skazana na sedes po tygodniu bez fermentacji?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Myślę, że już jest po fermentacji. T-58 szybkie sa a piany u mnie nie robiły. Jedyny miarodajny test to zmierzenia Blg ale możesz też, wyparzona porządnie łychą pobrać próbkę i skosztować. Będzie wiadomo czy to piwo czy brzeczka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-09-05, 20:00.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Kwachu1444
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.10
      • 13

      #3
      Tak myślisz? Muszę się tam w końcu wybrać... Mnie się wydaje, że właśnie do fermentacji nie doszło, nikt u brata nie skarżył się w piwnicy daje piwem. Robiłem już parę prazy piwo (co prawda głownie na s04 a nie t58) i piana była zawsze i jakieś tam plumkanie z rurki. Moje wątpliwości rozwiązał by tekst cukromierzem ale wspaniałomyślnie go zbiłem. zostaje mi chyba test organoleptyczny, mam słoiczek brzeczki z przed zadania drożdży, powinna być dużo słodsza. Czarno to widzę, fakt, że nie mogę tego doglądać osobiście sprawia że szlag mnie trafia.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Wrzuć na luz, idę o zakład, że jest dobrze.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Kwachu1444
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.10
          • 13

          #5
          Brat wysłał zdjęcie jak to wygląda.
          Attached Files

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Z fotki ciężko coś wywnioskować bo to nie wybory miss tylko inna zabawa ale to wygląda ok. Moim zdaniem fermentacja ruszyła i właśnie sie kończy a jak jest naprawdę to się z tej fotki nie dowiemy.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Kwachu1444
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.10
              • 13

              #7
              Czytałem, że ponoć przy stoutach się na cichą nie zlewa, ale zrobiłem to dzisiaj. Piwo smakuje nieźle, nie jest słodkie wiec liczę na to, że odfermentowało, czuć imbir i wyraźną chmielową gorycz. Co mnie jednak zaskoczyło to po zlaniu z nad osadu... Właśnie nie było osadu, a raczej był on bardzo nieznaczny. Przy S04 po fermentacji miałem drożdży tylko, ze zakrywały dno warstwą grubą na prawie centymetr, a tutaj beżowo-brązowawy nalocik. Załączam zdjęcie próbki (wiem, ze to nie wybory miss, ale może coś podpowiedzą). Zamówiłem cukromierz i czekam z próbką.

              Comment

              • Kwachu1444
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.10
                • 13

                #8
                .....
                Attached Files
                Ostatnia zmiana dokonana przez Kwachu1444; 2018-09-06, 19:39.

                Comment

                • Kwachu1444
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.10
                  • 13

                  #9
                  Sprawdziłem to piwo na browarowym antonpaar. 16Plato, 6,18 alk.%v/v ekstrakt pozostały 4,85 %w/w i ADF% (odfermetowanie 70%), chyba mnie nie oszukuje i piwo jest ok. Troche dziwne, że przy zaplanowanym plato 12 mam 16 ale wybierałem brzeczkę z dna i tam mogło być gęściej. Bylebym tylko w trakcie tej padaki nie zakaził piwa i będzie ok. Kamień z serca.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • etman
                    Norweskie kveiki
                    etman
                    Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
                    • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
                    • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
                    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
                    2025-02-11, 20:56
                  • Piotr7
                    drożdże dla początkującego
                    Piotr7
                    Witam!
                    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                    2024-12-09, 13:24
                  • Zaiksik
                    Trudne początki
                    Zaiksik
                    Witam
                    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                    Wszystko...
                    2024-08-27, 17:13
                  • etman
                    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                    etman
                    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                    2024-11-23, 18:56
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...