Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną krytykę, rady oraz pomysły na temat mojego przepisu.
Założenia:
Styl: Polish Red Ale, choć wątpię żeby coś takiego istniało
Ekstrakt początkowy: ~12°BLG
Alkohol: 5-5,5%
Goryczka: 35-45 IBU
Barwa: czerwone, miedziane, klarowne
Przepis:
Słody:
5kg słodu Pale Ale
1kg słodu Caraamber
Chmiele:
Goryczka: 30g Iunga, 30g Marynka
Aromat: 30g Lubelski
Cicha: 30g Lubelski
Drożdże:
S-04 (waham się nad US-05, proszę o weryfikację)
Inne:
Mech irlandzki
Zacieranie:
Wsypac słody do wody o temp. 64°C( spadek do 62°C), trzymać 30min.
Podnieść temp. do 72°C, trzymać 30min.
Chmielenie:
Gotować 60min.
W 5 min. gotowania wsypać 30g. Iungi
W 15min. gotowania wsypać 30g. Marynki
W 50min. gotowania wlać mech irlandzki
W 55min. gotowania wsypać 30g. Lubelskiego
* 30g. Lubelskiego dodać na cichą
Butelkowanie:
Rozlew i refermentacja w butelkach przy użyciu cukru białego
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną krytykę, rady oraz pomysły na temat mojego przepisu.
Założenia:
Styl: Polish Red Ale, choć wątpię żeby coś takiego istniało
Ekstrakt początkowy: ~12°BLG
Alkohol: 5-5,5%
Goryczka: 35-45 IBU
Barwa: czerwone, miedziane, klarowne
Przepis:
Słody:
5kg słodu Pale Ale
1kg słodu Caraamber
Chmiele:
Goryczka: 30g Iunga, 30g Marynka
Aromat: 30g Lubelski
Cicha: 30g Lubelski
Drożdże:
S-04 (waham się nad US-05, proszę o weryfikację)
Inne:
Mech irlandzki
Zacieranie:
Wsypac słody do wody o temp. 64°C( spadek do 62°C), trzymać 30min.
Podnieść temp. do 72°C, trzymać 30min.
Chmielenie:
Gotować 60min.
W 5 min. gotowania wsypać 30g. Iungi
W 15min. gotowania wsypać 30g. Marynki
W 50min. gotowania wlać mech irlandzki
W 55min. gotowania wsypać 30g. Lubelskiego
* 30g. Lubelskiego dodać na cichą
Butelkowanie:
Rozlew i refermentacja w butelkach przy użyciu cukru białego
Comment