Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości piw niepasteryzowanych i pasteryzowanych. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że porównuje piwa niepasteryzowane z niefiltrowanymi etc. Chodzi o porównanie tych piw i wyróżnieniu ich czynników, które świadczą o jakości oraz zdrowotności. Chciałem się zapytać, czy moglibyście pomóc mi z literaturą. Chodzi mi o artykuły, może jakieś czasopisma, w których znalazłbym coś ciekawego na temat piw niepasteryzowanych, niefiltrowanych i innych. Jakieś książki i tego typu rzeczy też oczywiście będą pomocne. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować w tym temacie, bo dość ciężko jest znaleźć tego typu artykuły.
[Pytanie] Praca inżynierska
Collapse
X
-
Poszukaj w:
Władysław Dylkowski - ,, Browarnictwo" - jest tam troche o filtracji.
,,Poradnik piwowara - nr 4 - dodatek do miesięcznika przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny - branzowy dodatek, jest pare stron poswieconych filtracjii.
Kwartalnik ,, Piwowar" - wiosna 2012 (6) - Jest tam artykuł Pana Piotra Wypycha, na temat filtracji w piwowarstwie domowym.
,,Piwo na zdrowie" - dr. med Karl-Heinz Ricken i Heike Van Braak. Jest tam rozdział o składnikach piwa z medycznego punktu widzenia.
Co zaś się tyczy piw niefiltrowanych to poczytaj jak to warzono w wiekach dawnych
,, Gawędy o piwie" - R.Primke, M Szczerepa, W Szczerepa
,, Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII" - S.Dryja, S.Sławiński
,, Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne" - Muzeum miejskie Wrocławia.
Kwartalnik ,, Piwowar" - jesień 2013 (12). Jest tam artykuł Pana Sławomira Dryji o piwowarstwie historycznym, a w nim m.in o filtracjii z użyciem słomy
Poszukaj też na necie, które browary mają w ofercie piwa niefiltrowane i wejdź na ich strony. Powinny byc tam parametry tych piw, i jakis opis.Last edited by Buhu; 2019-11-07, 15:54.
-
-
Trzeba chyba też dodać tutaj że nasz dawny (bo juz chyba nie korzystający ze strony) forumowicz MarekJ (chyba tak pisał się jego nick) a obecnie właściciel Browarów Regionalnych Jakubiak wymyslił termin "piwo nieutrwalone". Może ten termin też powinien się pojawić w pracy
Co on oznacza to już inna sprawa i gdzie szukać jego opracowania.Last edited by Cooper; 2019-11-07, 21:00.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
A tu masz pare linkow do artykułów w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym. Niestety płatne, ale napewno uczelnie związane z kierunakmi spozywczymi mają to w bibliotekach
Wydawnictwo SIGMA-NOT wydaje czasopisma fachowe informujące swoich czytelników o najnowszych osiągnięciach naukowych i nowoczesnych rozwiązaniach technicznych w Polsce i na świecie, popularyzuje problemy techniczne oraz poszerza wiedzę i kulturę techniczną.
Comment
-
-
Jest takie czasopismo /bardzo dobre/ ale czeskie:
Kvasný Průmysl (Przemysł Fermentacyjny).
Teksty są po czesku, ale tez w obu językach (ang.) np:.
1. Filtracja:
2. Zdrowie:
Szukaj tu:
Comment
-
Comment